full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Krug- sklad i simbol trajanja

Zbirka pjesama „Ne dirajte moje krugove“ promovisana je u Gradskoj kući. Na promociji su govorili mr Miluša Bakrač i prof. Mihajlo Perošević. Makrosimbolika krugova oslikava se u ogledalima sklada, jedinstva, neraskidive snage Sunca i mjeseca, simbolom je raja, odbrane od neprijatelja i zlih duhova, dok je kružno kretanje savršeno, nepromjenljivom u nepoimanju kraja i početka. Sazreli vjesnik uma ne dozovljava da iko dira u taj sklad, a da uzme koliko mu je dozvoljeno.

-Dva glavna motiva su motiv kruga i motiv poezije, koji se kroz uključivanje drugih motivskih struktura (motiv rodoljublja, ljubavi, stvaralačkog procesa pjesnika, odanost Božiću i hrišćanskim svetinjama, duhovno sazrijevanje, negiranja ograničenja, divljenje umjetnicima i sl.) nalaze u stalnoj interakciji. Motiv kruga, lajtmotiv koji se kroz različite mikrokontekst dodatno semantički usložnjava i nadogradjuje, u poetskoj jedinici za oblik javlja se smisao postojanja lirskog subjekta koji je sadržan u izražajnosti savršenstva kruga, i predstavlja oblik istine, a istina je da lirski subjekat želi da izbjegne opšte (iako skreće pažnju na to da smo svi mi ljudi ’’nijanse su to što nas kvari i krivi’’), želi da bude svoj u htjenjima usmjeren- kazala je mr Miluša Bakrač.

Prema riječima prof. Mihajla Peroševića, bio je u prilici da od prve pjesme i zbirke ove pjesnjikinje prati njen razvojni luk. U njenom pjeništvu nema oštrih zaokreta, nema dramatičnih mijena, jer ona ostaje dosledna svom predmetnom svijetu, s tim što za razliku od prethodnih zbirki, ovaj pjesmopis odiše većom angažovanošću lirskog subjekta i realno vrijeme i svijet u njemu.

-Bez ikakve sumnje, Aninu poeziju može smjestiti u tekovine tkzv. Postmoderne, jer njena elipsa i hermetičnost Anine poezije upravo upućuje na tokove koji imaju u našem poimanju  te postmoderne. Dakle, postoje neke zapreke, ali svakako je poezija Ane Pejović situirano u te tokove postmoderne književnosti- naveo je Perošević.

Riječ autora

-U starim novinama čitam aktuelne naslove.Mnogo toga se ponavlja i ne jenjava. To je zabrinulo moju pjesničku misao.Taj neumoljivi i vitalizovani način mučenja ega i pokušaj zavodjenja mislećeg. Plašim se da je baš u tom procesu začeta ideja apsolutne obmane, i sve ono što slijedi poslije, zasnovano je na eksperimentalnim dokazima antagonizma i altruizma u čijoj utrobi pronaći stablo netaknute trivijalnosti, brati njegove listove i žvakati ih do zanosa.Postati šaman ili lak plijen. Za one druge koji su se odrekli putovanja, tapkajući u mjestu, izlažu svoje udove vrlo smjelom pokušaju plesa, ova zemlja nudi obilje posmrtnih partitura- zaključila je, izmedju ostalog, Ana Pejović.

Veče je vodio i stihove govorio Sreten Mitrović, dok je muzička podloga bio Dragan Martinović, gitara, učenik Srednje muzičke škole „Dara Čokorilo“ Nikšić. Organizator ovog događaja je  JU Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *