full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

„Korakom kroz tradiciju“

dogadjaj_slika_27680Folklorni ansambl KUD „Župa“, na sceni je „Nikšićkog pozorišta“, gradu poklonio koncert, pod nazivom „Korakom kroz tradiciju“, u organizaciji Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Prema riječima koreografa i umjetničkog rukovodioca Omladinskog ansambla, Radula Petrušića, veoma su zadovoljni koncertom i prijemom svojih sugrađana. Djeca su iznijela ono što je pripremano od septembra, ali obzirom iako su nošnje problem, djeca su se dobro snašla u ogranizaciji tog djela.

Na repertoaru su izvodjene tradicionalne igre i pjesme Župskog kraja, crnogorskog podneblja, kao i igre iz krajeva Centralne i Jugoistočne Srbije, pa su karakteristični zvuci etno pjevanja, narodske gange i podvrskivanja, te večeri, salu Nikšićkog pozorišta, prenijeli u neko drugo vrijeme, ukrašeno crnogorskim posijelom. Djevojčice su pjevale narodnu pjesmu „Oj livado rosna travo“, dok je mladi guslar Nikola Krulanović epskom poezijom doprinjeo atmosferi crnogorskog krševitog zvuka.

KUD  „Župa“ postoji pet godina, a u tom vremenskom periodu, bili su veoma uspješni. Naime, Omladinski ansambl sa Radulem Petrušićem, prije dvije godine na festivalu „Zlatni opanak“, u Valjevu osvaja drugo mjesto, dok iste godine, u Bilećoj, na folklornoj smotri, osvajaju prvo mjesto.

Uzrast djece sa kojima se radi podijeljen je u tri grupe, gdje su najmlađi članovi do 7 godina i srednji uzrast do 12 godina pod vođstvom umjetničkog rukovodioca Slavke Lončar, dok je omladinski ansambl uzrasta do 20 godina pod umjetničkim patronatom Radula Petrušića.

-Veoma je izazovno raditi sa djecom, vrlo su zainteresovani za materiju koju obrađujemo, al je ujedno veoma odgovorno i iziskuje mnogo truda i dosta vremena, jer je ipak grupni rad i najteži- ističe Petrušić, napominjući da su dalji planovi svakako animiranje još većeg broja djece, u cilju širenja ljubavi prema našoj folklornoj tradiciji, rad novih koreografija, učestvovanje na državnim i regionalnim takmičenjima, kao i šivenje neophodne nošnje.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *