full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Kokosovo ulje i njegove blagodeti

kokosovo-ulje-lekovito-ulje-1365146957-291993Kokosovo ulje ima veliku hranljivu vrijednost i ljekovito dejstvo, koje dolazi od masnih kiselina i njihovih antimikrobnih, antioksidantnih, antibakterijskih i umirujućih svojstava. Ovo ulje je dugo bilo obezvrijeđeno i zaboravljeno u modernoj medicini, nesrećno stavljeno u isti koš s nezdravim zasićenim mastima. U novije vrijeme ta nepravda se polako ispravlja i kokosovo ulje se na velika vrata vraća u upotrebu.

Evo nekoliko primjera pozitivnog djelovanja kokosovog ulja:

Njeguje kožu – Kokosovo ulje je izvrsno za masažu, odlično hidrira sve vrste kože. Smiruje umorne i bolne mišiće. Usporava pojavu bora, pomaže kod liječenja kožnih bolesti, kao što su psorijaza, dermatitits i ekcemi. Dodaje se u sapune, losione i kreme. Možete ga koristiti i za skidanje šminke.

Podiže imunitet – Lipidi masnih kiselina kokosovog ulja imaju antimikrobna, antibakterijska i antivirusna svojstva. Ljudsko tijelo laurinsku kiselinu pretvara u monolaurin, koji pomaže kod oslobađanja od virusa, čak i HIV-a, i bakterija koje izazivaju grip, herpes.

Čuva jetru – Kokosovo ulje pomaže kod prevencije bolesti jetre. Jetra lakše radi, manje se opterećuje i sprječava nakupljanje masti.

Dobro je za bubrege – Pomaže kod razgradnje kamena u bubregu. Takođe, sprječava nastanak bolesti bubrega i žuči.

Ubrzava metabolizam – Vrlo je korisno kod smanjenja težine. Lako se vari i pomaže u zdravom funkcionisanju tiroide. Ubrzava metabolizam, smanjuje opterećenje gušterače, a tijelo brže sagorijeva kalorije.

Štiti srce – Kokosovo ulje sadrži 50 odsto laurinske kiseline, koja povoljno djeluje na zdravlje srca, uključujući smanjenje visokog krvnog pritiska i holesterola. Zasićene masti, koje se nalaze u kokosu, neće povećati nivo lošeg holesterola. Kokosovo ulje će smanjiti učestalost oštećenja arterija i time pomoći kod sprječavanja ateroskleroze.

Sprječava infekcije – Kada se kokosovo ulje primjenjuje na inficirano područje, ono stvori hemijski sloj koji štiti taj dio tijela od gljivica, bakterija i virusa. Izuzetno je djelotvorno na modricama jer ubrzava ozdravljenje oštećenog tkiva. Takođe, ubija viruse i bakterije koji izazivaju infekcije grla, mokraćnog sistema, upalu pluća itd.

Njeguje kosu – Kokosovo ulje jedan je od najboljih prirodnih preparata za kosu. Pomaže zdrav rast kose, vraća joj sjaj. Redovna masaža tjemena ukloniće perut i nahraniti isti. Na područje Indije većina ljudi svaki dan nanosi kokosovo ulje na kosu. Pomaže i kod ponovnog rasta oštećene kose. S obzirom na to da sadrži esencijalne proteine, koristi se u mnogim preparatima za kosu.

Briše bubuljice – Ono uništava bakterije koje izazivaju akne. Stavite ga direktno na bubuljice i gledajte kako se skupljaju.

Jača kosti – Poboljšava sposonost tijela da apsorbuje važne minerale, uključujući kalcijum i magnezijum, koji su neophodni za razvoj kostiju.

Ublažava zubobolju – Kalcijum je važan i za zube. Budući da kokosovo ulje olakšava apsorpciju kalcijuma u tijelu, ono jača zube. Kokosovo ulje takođe sprječava truljenje zuba.

Opušta i odmara – Djeluje izuzetno umirujuće, čime pomaže kod uklanjanja stresa. Primjena kokosovog ulja za laganu masažu glave uklanja mentalni umor.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *