full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Knjige koje morate pročitati u ovoj godini

Svi smo navikli na to da je početak kalendarske godine vreme kada nas još uvek drži entuzijazam u vezi sa prazničnim obećanjima. Jedno od njih je i ”čitaću više”. Čitanje pomaže da bolje pamtimo, lepše se izražavamo i širi naše znanje iz opšte kulture.

Kada bi čovek čitao jednu knjigu nedeljno, to bi značilo da bi ih za godinu dana pročitao 52. Da, dobro računate, za deset godina broj bi dostigao cifru od 500 knjiga. Impozantna brojka, skoro da se radi o jednoj maloj biblioteci. Ali, nažalost većina ljudi ne uspe da drži taj tempo.

Knjiga je sa jedne strane izložena opasnosti da će biti potpuno potisnuta iz upotrebe zbog elektronskih uredjaja, a sa druge strane svakodnevno izlaze novi naslovi i gotovo svako može da napiše knjigu o čemu god želi. U moru beletristike i romana kvalitet zaista može biti upitan, ali bez obzira na to postoje naslovi čiji je sadržaj pravo bogatsvo. To je razlog zašto ih treba uvrstiti u listu knjiga koje treba obavezno pročitati.

Gospodar prstenova – J. R. R. Tolkin

Vrlo dobro je  poznata ekranizacija još poznatijeg romana. Zanimljiva priča o vilenjacima, ali pre svega o borbi dobra i zla, uvek je aktuelna. Radnja knjige vrlo je interesantna da vam ukupan broj stranica sigurno neće predstavljati problem. Osim toga, roman Hobit prethodi romanu Gospodar prstenove pa je poželjno pročitati i njega.

Prohujalo sa vihorom –  Margaret Mitčel

Roman napisan 1936. godine postao je neodvojiv deo američke pop kulture, a izmedju ostalog stekao je svetsku popularnost dobivši Pulicerovu nagradu za prozu. Kraj romana ostao je otvoren što je veoma primamljivo svim čitaocima sa bujnom maštom.

Rat i mir – Lav Tolsto

Ruski klasici svakako su neizostavni kada govorimo o kvalitetnoj literaturi. Većina ovih romana bili su obavezna lektira mnogim srednjoškolcima. Za slučaj da ste tada preskočili, ovog puta pročitajte obavezno.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *