full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Jedno srce istih senzibiliteta ali estetskih razlika

U galerijskom prostoru “Nikola I” I “Ilija Šobajić”, otvorena je izložba “2D”, Zdravka I David Delibašića čije se poetike dopunjuju ali I razlikuju na 69 izloženih radova. 2D označava vizuelne sadržaje u dvodimenzionalni medij na relaciji crtež- slika, kao i početno slovo njihovih prezimena Delibašić- Delibašić. Oba autora svoju sličnost ne vezuju za genetsku srodnost, već likovni rukopis na kom insistiraju.

Veza
-Ovo je jedna kompaktna cjelina. Vezu koju promovišemo ne vezujemo za onu genetsku srodnost već na sličnosti naših poetika. Ono što je vidljivo interesovanje oba nas itekako je taj čovjek, prostor, figura, čovjek u prvom licu i neko insistiranje da se tu nešto dokaže ili pokaže. Vama ćemo dati na tumačenje sve ovo što večeras vidite,istakao je Zdravko Delibašić Beli, dok se na njegovo izlaganje nadovezao drugi autor, David Delibašić,koji je naglasio da se ta jedinstvena ideja vukla veoma dugo, dok se ne nijesu odlučili na ovaj projekat.
-Ovaj projekat je jedna ideja koja se toliko dugo godina između mene i koautora Zdravka Delibašića  vukla da smo na na kraju prelomili i zaokružili jedan projekat koji je tek početak djelovanja ove grupe. Rad u grupi je izazov za sve one koji učestvuju u grupi i jedna prilika da se pokaže nešto novo, da se otvori jedna nova dimenzija u stvaralaštvu i da te granice te neke nove dimenzije uvijek je zanimljivo istraživati. Večerašnja izložba ima jedno srce istog senzibiliteta sa bitno estetskim i likovnim razlikama. Jako je teško govoriti o sopstvenom stvaralaštvu, a tek o tuđem pa bih pustio da slike i kompozicije boja pričaju same za sebe- istakao je Delibašić.
Podrška mladim stvaraocima

Direktorica JU “Muzeji i galerije”, Jelena Djukanović, poručila je prisutnim da je ova izložba tek nagovještaj koncepta Muzeja i galerija, koje će podržavati mlade umjetnike.
Imam sjajan tim sa kojim radim već treći mjesec i moram da kažem da sam veoma zadovoljna, a posebno mi je drago što je i David dio našeg tima. Ova izložba je nagovještaj Muzeja i galerija i koncepta koji će podržavati prije svega mlade umjetnike i stvaralaštvo mladih ljudi. Vidim da ima dosta mladih umjetnika među nama ovdje večeras i poručujem im da su im vrata otvorena i da mi služimo za to da njima damo vjetar u leđa i budite slobodni da nam se javite i da se dogovaramo o budućoj saradnji.
Ova djela sama govore za sebe. Drago nam je što smo mogli da ugostimo ovakva dva sjajna mlada nikšićka umjetnika i želim im puno sreće u daljem radu. Imaće punu podršku od naše ustanove i ubuduće- zaključila je Djukanović.

Projekat je organizovan u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, a podržan od Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Nikšić, KC Punkt i JU “Muzeji I galerije” Nikšić.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *