full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Jedinstveno putovanje kroz prostor i vrijeme

Izložba “Alisa u zemlji čuda”, otvorena  u Tehnopolisu, u sklopu  festivala“Otvorenih dana nauke” a trajala od 9. do 11. oktobra. Izložba kombinuje postavke i razgovore iz fizike, elektronike, istorije, književnosti i tehnologije, uz bajkovitu, jedinstvenu priču Luis Kerola, umjetnika i matematičara. Sve u cilju spoja nauke i umjetnosti.

Prema riječima Đorđija Brkuljana ,program menadžer IPC Tehnopolis, izložba je interaktivnog karaktera, gdje će posjetioci biti uvučeni u ključna vremena  novije istorije, kroz početke industrijske revolucije.

– Na neki način će posjetioci biti uvučeni u jedno od ključnih vremena novije istorije početke industrijske revolucije, prve, a sada proživljavamo treću digitalnu revoluciju. Ovo je  vrijeme kada je živio Luis Kerol pisac čuvenog dječijeg romana,  a u isto vrijeme i matematičar. Već imamo unaprijed dogovorene posjete škola. Danas  imamo posjete vrtića prve dvije grupe. Oni će da krenu Alisinom putanjom za bijelim zecom i usput će da zastanu i rješavaju matematička pitanja, zagonetke, odigraće elektronske igre, zaviriće u virtuelni svijet. Očekujemo da sve prođe u najboljem redu. Mi smo predhodnih dana pripremali komplet prostor Tehnopolisa koji smo trasformisali shodno lajtmotivu ovogodišnjih Dana nauke koji se održavaju u Tehnopolisu. Logistički organizacija je bila zahtjevna, ali kao i za svaki događaja mi smo se dobro organizovali tako da je sve prošlo u najboljem redu-kazao je Brkuljan.

Kako je istakla Gordana Medin, profesorica fizike, ona je pokušala da kroz naučne koncepte poveže i priču ‘’Alisa u zemlji čuda”, a sve zato što je, po njenom mišljenju, Alisa ogromno bogastvo informacija.

-Mi smo napravili od modela, od skulptura od papirnih kašeta itd modele Alise i sve segmente iz priče smo napravili kao posebne sekvence.  Djeca će prvo da uđu jednu bajkovitu jedinstvenu priču, a onda ćemo da ih povedemo u tu zečiju rupu, da siđemo u prošlost, iz budućnosti u prošlost, da dejca vide ko je ustvari bila Alisa, gdje je ona živjela, kako je nastala ta priča 1862 godine je tpriča nastala. To je doba kraljice Viktorije i doba industrijske revolucije, tako da mi iz ove sadašnje digitalne upadamo u industrijsku pa se vraćamo nazad. Oni će vidjeti gdje je Oksford kako je izgledao, kuda su oni prolazili kad je nastala ta priča, vidjeće muzej koji smo napravili a u kojem su neke značajnosti ali da sve djeca mogu da opipaju i osjete, to Viktorijansko donba kraljice.  Djeca će vidjeti čajanku, sješće za stolom. Čajanka je velo zanimljiva jer čajanka nije zabava čaja, već T je na engleskom vrijeme i to je ustvari zabava party of time, zato što je Lusi bio motivisan sa Hamiltonom. Tako da će djeca ne vidjeti samo čajanku kao čajanku već tu koncepciju vremena i onda će razumjeti zašto u toj priči recimo vrijeme stoji a zec  trči oko stola- navodi Medin, dodajući da su u tom periodu naučnici bili i poete. Tada se javljaju i prvi znaci kvantne fizike i iskrivljenog prostora.

-Djeca će vidjeti Igru sjenki , jer je i sijenka dio priče prelaziti iz jednog u drugo polje. Kerol je bio fotograf a mi imamo sreću da se Miloš Zvicer bavi istom tehnikom koju je koristio i Kerol kada se bavio fotografijom, tako da će djeca imati priliku da vide cijeli postupak nastajanja te fotografije. Djecu ćemo da uvedemo i u te crne rupe, odnosno crvotočine i mašinu vremena. To je artistički koncep svih tih naučnih pojmova. Zatim ćemo ih ubaciti u virtuelnu realnost u konceptu Alise i moći će da komuniciraju sa Alisom. Ja sam sve ovo zamišljala u svojoj glavi oko pola godine, a da se realizuje tri mjeseca. Ljudi iz Tehnopolisa su odradili ogroman posao, kao i atelje Egziperi , koji  su mnogo toga uradili i sve je ručni rad-zaključila je Medin.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *