full screen background image
Search
Wednesday 21 February 2018
  • :
  • :

Jedinstveno mjesto humanosti i ljepote

U estetski osmišljenom ambijentu, priča o ljepoti, humanosti i pregalaštvu, nakon 30 godina rada frizerke Ljilje Nilović, dobila je još sveobuhvatniji momenat, kada je ova Nikšićanka otvorila jedinstveno mjesto u gradu koje pored cjelokupnog asortimana uljepšavanja za sve sugrađane, ima i jednu neobičniju i nadasve zanimljivu notu. Ova akademija ljepote je istovremeno i akademija humanosti, jer pruža priliku ne samo mladim i starijim osobama, već i osobama sa poteškoćama u razvoju. Socijalizacija, novi ciljevi u životu, samostalnost, osoposobljavanje su samo jedan od ciljeva ove akademije.

-Veliko mi je zadovoljstvo što nakon 30 godina samostalnog rada mogu pokloniti jedan kutak, čija je ideja i zamisao da jedna žena može da izgleda lijepo, da obavimo sve usluge na jednom mjestu. Dugogodišnji posao koji sam obavljala u tom manjem prostoru, više nije mogao pružati usluge, pa su se stekli uslovi da sve objedinim na jednom mjestu. Drago mi je što moji klijenti i dalje dolaze, a posebno zadovoljstvo jeste činjenica što sam za 30 godina rada izvela mnogo generacija, ponosna sam na svoje učenike.Dugo godina sam radila za Centar za srednje stručno obrazovanje, zatim tu je i saradnja sa Centrom za obrazovanje odraslih, a sada su se stvorili uslovi da dosadašnje iskustvo objedinim, i napravim jednu takvu školu. To je bio san da sve to odradim na jednom mjestu, da otvorim akademiju, i dalje nastavim sa podučavanjem odraaslih, djece, a kao što je poznato da sam imala imala priliku da saradjujem na projektima koji uključuju djecu i osobbe sa invaliditetom. Jednostavno, to čovjek nosi u sebi. Nemam predrasude, hendikep mi ne smeta. Naučili smo da radimo svoj posao, za nas su svi klijenti isti, a dobijamo klijente raznih profila koje primamo u našem domu.Osobe sa smetnjama u razvoju su mi oduvijek bile prioritet- u jednom dahu započinje priču Ljilja Nilović, frizerka i vlasnica akademije.

Uključena je u brojne projekte koji se tiču osoba sa invaliditetom, i intezivno saradjuje sa Milušom Cicom Žugić,direktoricom Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju, i za nju kaže da je jedna od onih koaj uvijek gleda naprijed, trudi se i radi puno, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom. Taj zajednički osjećaj i altruizam doveo ih je u tijesnu saradnju, a kroz akademiju su do sada prošla tri do četiri lica sa smetnjama u razvoju.

Praksa

-Trenutno u mojoj akademiji boravi Bato Obradović, sa teškim oštećenjem vida i ovdje je srećan.Na mnoga vrata je zakucao, ali tek je ovdje pronašao svoje mjesto. Ponudio se da radi kao maser, fizioterapeut, i za ovaj period ima jako puno posla. Pored njega, tu je i Vuk Milić, koji je samnom već treću godinu, i dalje po projektu. Trudi se, trudimo se i mi, a njegova socijalizacija je na zavidnom nivou. Srećan je, napreduje u ovom poslu.Klijenti ga vole, i mi ga usmjeravamo- ističe Nilović, dodajuči da se u početku plašila kako će to sve funkcionisati.

– U početku sam se plašila kako će sve to ići, jer nijesam imala iskustvo u tom smislu. Smatram da osobe sa poteškoćama u razvoju ljudi  moraju da prihvate. Onogo trenutka kada vidite roditeljima suzu u očima, kad dodju na posao i rastanu se sa djetetom, jako je teško, Ali kad to vidite i shvatite da možete biti dio njihove svakodnevice,bude vam drago, što možete makar na neki način da im omogućite, pomognete, i da vide da su njihova djeca voljena, kao što i treba da bude. Čim im pružite šansu, vidjećete koliko se vole.Mogu sa sigurnošću da kažem da moji klijenti to vole,šale se , obožavaju taj osmjeh na njihovim licima, da sam ja presrećna što sam razbila te neke predrasude- iskrena je Nilović.

Gradjenje odnosa i povjerenja

Na pitanje kroz koji vid metoda i pristupa počinje da radi i funkcioniše sa njima Nilović ističe da je sve to stvar psihologije i osluškivanja. Takodje je bitno naučiti postaviti granice, jer osobe sa poteškoćama u razvoju imaju sklonost da se dublje vežu za neko mjesto boravka.

-Kroz neko dugogodišnje iskustvo, radeći sa ljudima, sami postanemo psiholozi, jer prepoznate o kakvim se karakterima radi. Šta vole, ne vole, dokle možete ići. To se ne uči u knjigama. To je praksa, a u radu sa njima morate da oslušnete dokle tu granicu smijete da postavite. Možete im biti vjetar u ledja, a nekad u nekom trenutku, okidač da samo stave tačku na sve što su dosad radili.Morate da snimite osobu, da je pustite da se ponaša normalno.Na primjer, kada je došao Bato, njega smo upoznali da dodirma nauči o prostoru u kom će boraviti. On je ponosan što može u ovolikom ambijentu da se snadje. Posle svih tih seansi on dodje na ogradu, da pokaže koliko je srećan, kao da nas vidi. Kaže da mnogo više vidi nego što mi mislimo. Jednostavno,učite od njih. Kako se ponašati, pokazati ljubav i toplinu.Oni ne žele da se sažaljevaju,raduju se svakom danu, mnogo više nego mi- slikovita je Nilović, ističući da je kod nje obuku prošla i Andrea Šćepanović, koja sada radi na nekom drugo mjestu. Čuje se sa njom često, i ponosna je na njenu sreću.

Kako ističe sagovornica Pobjede, sa klijentima nemaju problem, jer su pored te djece, tu i djeca iz Srednje stručne škole, sa kojima se druže. Takodje, osobe sa invaliditetom prošle mnogo stručnog kadra, gdje su prepoznate njihove mogučnosti, u skladu sa kojim se i obavlja njihova praksa.

Usluge

– Ovdje imamo u ponudi sve kozmetičke uslove,profesionalno šminkanje, permanentna šminka, laserko uklanjanje tetovaža, trajna šminka, svilene trepavice pedikir, manikir,solarijum, aparate za limfnu drenažu, vreće saune, sve vrste masaža, koje su inovativnog karaktera. Ono što je baš aktuelno u našem gradu je fish spa- gara rufa specijalne ribice iz Turske. One potpomažu, pored manikira i pedikir, a uz to oslobadjaju enzim, pa vaša stopala imaju osjećaj hidromasaže, a tretmani traju od 10-15 minuta.Hrane se mrtvim ćelijama kože sa stopala, pomažu kod psorijaze i ekcema, jer one taj orožnali sloj srede bez stvaranja pukotina.Mislim da je pored sezone u Budvi, kad je ovo i bilo negdje aktuelno, ovo poptuno nova priča za naš grad- kaze vlasnica akademije „Ljilja“.

Kako na kraju zaključuje vlasnica diploma koje je stekla na dvije akademije u Londonu, za ovaj jedinstven spoj zanata, kreativnosti, estetike i umjetnosti potrebni su volja, trud, i želja za novim saznanjima

-Mislim da treba dugo godina da postanete majstor.Putovala sam svuda, odakle sam donijela brojne diplome i nove metode, ali mislim da se ovaj posao godinama uči.Mislim da nikada nijeste dovoljno naučili. Nikada ne podcjenjuem svoje učenika, pa i ja nešto novo naučim od njih. Ovaj posao je vrsta umjetnosti. Frizura je kao otvorena knjiga. Može je pročitati samo onaj koji ima osjećaj za estetiku.Ovo je težak posao, naporan,ali najljepši. Ponosna sam na godine rada iza mene i generacije koje su prošle kroz moj dom- zaključuje Nilović.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *