full screen background image
Search
Wednesday 21 February 2018
  • :
  • :

Jared Leto – Roker s filmskog platna

LetoJared Leto  je rock zvijezda, glumac, producent, slikar, tekstopisac, oskarovac.
 Jednostavno rečeno, Leto je uspješan u svemu što zamisli.

Već kao student je napisao scenario i glumio u svom prvom kratkom filmu ”Crying Joy’’. Nakon nekoliko manjih uloga u televizijskim serijama, život mu se potpuno promjenio 1994.godine kada je dobio ulogu, Jordan-a Catalan-a u  teen seriji ”My So-Called Life’’, koja prati odrastanje zaljubljene tinejdžerke Anđele. Samo godinu dana kasnije prvi put se pojavio i na filmu, drami ”How to Make an American Quilt’’, a nakon toga snimio je desetak naslova poput ”Fight Club”, ”Requiem for a Dream”,”Urban Legend”.Osim po svojim plavim očima, Leto je poznat i po vrlo detaljnom istraživanju i nevjerovatnoj posvećenosti svojim ulogama.Tako se zbog uloge narkomana u filmu ”Requiem for a Dream” mesecima izgladnjivao i živeo poput beskućnika na ulicama Njujorka. Ove godine je dobio Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu glumeći transvestita u filmu ”Poslovni klub Dalas”.

Što se tiče njegove muzičke karijere, on sa svojim bendom ”30 Seconds to Mars” čiji je i frontmen, ima uspješnu karijeru već 16 godina. Jednom prilikom izjavio je: ”Stvaram muziku od dejtinjstva. Muzika je neizostavni dio u životu moje porodice. A i moj brat Shannon bubnjeve svira od svoje pete godine!” Tako su braća Leto 1998.godine odlučila da osnuju rok bend pod imenom ”30 Seconds to Mars”.Tri godine nakon osnivanja, grupa je bila potpuna kada su im se pridružili gitaristi Kevin Drake i Solon Bixler i basista Matt Wachter (gitarista Tomo Miličević u bend je došao 2003.godine). Prvi album pod nazivom ”Thirty Seconds to Mars” totalno je oduševio muzičke kritičare, koji su bend čak upoređivali s legendama poput Pink Floyd-a i Tool-a. Za svaki sledeći album momci su pripremili neko novo iznenađenje.Tako je za singl ”The Kill”,s drugog albuma ”A Beautiful Lie”,Leto režirao video pod tajnim imenom i osvojio nekoliko nagrada. Na snimanju albuma ”This is War” učestvovalo je nekoliko hiljada fanova iz raznih zemalja,a četvrti album ‘’Love, Lust, Faith and Dreams” pravo je umetničko delo koje ima četiri različite celine.

U retkim slobodnim  trenucima Leto je vrlo aktivan u borbi za zaštitu životinja i veliki je protivnik ubijanja nezaštićenih vrsta.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *