full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

It’s tea time

Mali osvrt na početak…

Ako pretpostavljate da je ovaj napitak najpre počeo da se sprema na Bliskom Istoku, ne grešite. Legenda o nastanku čaja vezuje se za jednu slučajnost. Prema predanju, kineski car se u hladu krošnje drveta odmarao od napornog puta, a kako je imao običaj da zagreje vodu pre nego što je popije, u posudu sa zagrejanom vodom upalo je nekoliko listova sa drveta.  Videvši da je voda poprimila boju lišća, kao i miris koji mu se dopao, odlučio je da popije napitak. Budući, da se caru svideo ukus vode počeo je vrlo rado i često da je priprema. Takva praksa se ustalila i postala široko prihvaćena. Istini  za volju, čaj je jedna od retkih napitaka koji je uspeo da odoli vremenu i ostane nepromenjen.

Bogatstvo ukusa…

Danas je čaj jedan od najčešće konzumiranih napitaka. Služi se gotovo u svim delovima sveta, ali je najzastupljeniji u Kini, Japanu, Rusiji i Velikoj Britaniji. Gotovo da postoje neograničene mogućnosti u odabiru ukusa. Na raspolaganju su lekovite biljke poput nane, kamilice, žalfije ili kantariona, ali i one aromatične kao što je trešnja, dunja ili borovnica. Zanimljivo je da se zeleni, crni i beli čaj dobijaju od iste biljke, a da je razlika samo u načinu sušenja. 

Priprema…

Čaj se priprema veoma lako. Dovoljno je da list željene biljke prelijete kipućom vodom, poklopite i sačekate nekoliko minuta da voda poprimi ukus i miris. Pravilo je da se čaju ne dodaje šećer, med ili mleko, ali većina ljudi se ne prodržava toga i različitom dodacima poboljšava ukus. Pravi ljubitelji i poznavaoci čaja bi me verovatno ovde ispravili i rekli da se time ukus kvari. Medjutim, tu treba stati i o ukusima ne raspravljati.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *