full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

In Memoriam – Muhamed Ali izgubio svoju posljednju borbu

13340455_10209103154283449_320978584_o (1)“Poslije tridesetjednogodišnje borbe sa Parkinsonovom bolešću, Muhamed Ali je preminuo u 75. godini. Trostruki svjetski šampion u super teškoj kategoriji preminuo je“. Izjavu Alijevog  potparola Boba Ganela o smrti legendarnog boksera, trećeg juna 2016. prenijeli su svjetski mediji. Svijet žali odlazak po mnogima i najboljeg boksera svih vremena.

Ovom slavnom bokseru dijagnostikovana je Parkinsonova bolest još 1984. godine, tri godine nakon što se povukao iz boksa. To je bolest koja se povezuje sa traumom glave, a njegovo stanje se pogoršalo posljednjih godina pa je njegovo pojavljivanje u javnosti svedeno na minimum. Zbog problema sa urinarnim traktom Ali je hospitalizovan početkom 2015. godine. U junu 2016. je opet smješten u bolnicu zbog problema sa raspiratornim ogranima u Finiksu, država Arizona, gdje je preminuo.

Muhamed Ali je rođen kao Kasijus Marselus Klej mlađi 17. januara 1942. godine u Luisvilu, država Kentaki. Talenat za boks je pokazao još kao dječak. Amaterski je počeo da se bavi ovim sportom od svoje dvanaeste godine. Svoje prve bokserske korake počeo je u lokalnoj teretani u gradu gdje je rođen, a njegov prvi instruktor bio je policajac Džo Martin. Mali Kasijus je Martina upoznao kad mu je jednom prilikom lopov ukrao bicikl. Dječak je policajcu rekao da želi da prebije lopova, ali Martin mu je odgovorio da mora najprije da nauči da se bori prije nego što počne da izaziva druge ljude. Tako počinje njihova saradnja. Za nekoliko godina Kasijus je napravio prve značajne bokserske korake osvojivši  amaterski nacionalni bokserski turnir 1956.godine. Klej se borio u teškoj kategoriji.

Na Olimpijskim igrama u Rim 1960. Dobio je priliku da predstavlja svoju zemlju na tom pretižnom takmičenju. Sa svojih 191 centimetara visine je bio impozantna figura u ringu. Bio je viši i snažniji od većine svojih suparnika. Svojoj zemlji je sa tog takmičenja donio zlatnu medalju, što se smatralo izuzetnim uspjehom.  Zvali su ga „Američki Heroj“.

Nakon Olimpijskih igara počela je njegova karijera u profesionalnom boksu. Vratio se u Luisvil i našao sponzore. Prva velika pobjeda u profesionalnoj karijeri je bila nad britanskim šampionom u teškoj kategoriji Henrijem Kuperom 1963. godine. Naredne godine postao je svjetki bokserski šampion u teškoj kategoriji porazivši Sonija Listona, tehničkih nokautom. Klej tada stiče veliku slavu a javnosti je bio poznat kao „Najveći“.

13336346_10209103153683434_928647921_nNjegov stil borbe je za tadašnji boks bio jako neobičan. On je bio poznat po svom spuštenom gardu i veoma aktivnom kretanju po ringu. Njegovo kretanje je bilo specifično. To je bila kružna kretnja sa mnogo skakutanja, što je zahtjevalo veliku fizičku spremu. Zbog njegovog „leta“ po ringu, suparnike je držao na distanci, a gard mu je gotovo uvijek bio spušten. Njegov protivnik skoro  nikad nije znao šta može da očekuje od Kleja.  Njegovi su udarci bili izuzetno ubojiti. Uz njegov neobični stil najbolje stoji opis „Leti kao leptir, bode kao pčela“.

Sedamdesetih godina Klej se pridružuje grupaciji poznatoj kao Malkolm Iks te na sebe skreće pažnju javnim prihvatanjem islama. „Najveći“ je javno iskazivao svoje stavove koji se nisu slagali sa stavovima vlade SAD-a. Ta grupacija je bila simbol borbe crnačkog stanovništva SAD-a protiv ugnjetavanja i ropstva.  Kada je prihvatio islam, njegovo ime je bilo Muhamed Ali. Ali je tih godina odbio regrutaciju u vojsku SAD-a tokom rata u Vijetnamu zbog čega je bio osuđen.  I bokserske federacije su mu zabranile da se takmiči, pa je nastao prekid karijere u trajanju od tri godine. 

Nakon prisilnog odmora 1970. godine, veliki bokser je ponovno dobio licencu za nastupe, a 1971. je ukinuta presuda kojom je bio osuđen zbog odbijanja vojne službe. Ali je ubrzo počeo sa zahtjevnim treninzima gdje se spremao da opet napadne pojas šampiona svijeta. Trećeg avgusta 1971. Godine došlo je do velikog meča protiv slavnog boksera Džoa Frejzera. Taj dvoboj je najavljen kao “borba vijeka”. Meč u Nju Jorku je bio jako neizvjesan, no Frejzer je bio bolji. Ali je doživio prvi poraz u svojoj profesionalnoj bokserskoj karijeri.  Priliku za revanš Ali je dobio tri godine kasnije gdje je uspio da trijumfuje. Nakon te pobjede, iste godine Ali je izazvao Džordža Formana za titulu šampiona svijeta. Borba poznata kao “grmljavina u džungli” je bila održana u Zairu. Ali je nokautom pobjedio svog protivnika i preuzeo titulu po drugi put. Kasnije je Ali nekoliko puta uspjevao da odbrani pojas. Postao je najbolji i najugledniji bokser tog vremena. Sve do 1978. Alija niko nije mogao da porazi. Treći poraz u profesionalnoj karijeri (drugi poraz mu je nanio Ken Norton 1973.godine) ali je doživio protiv Leona Spinksa 1978. godine. Godinu dana kasnije, protiv istog boksera Ali se borio za titulu prvaka svijeta u teškoj kategoriji po treći put, gdje je odnio trijumf. Ali se povukao iz profesionalnog boksa nakon što je postao prvi bokser koji je svjetsku titulu osvajao tri puta. Njegov četvrti povratak u ring je bio prilično neslavan. Te 1980.godine u Las Vegasu, mladi Leri Holms je uspio da nanese težak poraz Aliju koji je bio daleko od svoje forme koju je imao sedamdesetih. Tačku na njegovu karijeru stavio je Jamajčanin Trevor Berbik koji ga je takođe porazio. To je bila posljednja Alijeva borba u njegovoj profesionalnoj bokserskoj karijeri. U karijeri je pobijedio u 56 (37 nokauta) od 61 meča.

Aliju je 1984.godine od strane doktora utvrđena Parkinsonova bolest. Iako je godinama vodio borbu sa tom bolešću koja je doprinijela i težem govoru to ga nije spriječilo da postane i veliki filantrop. Godinama je bio veliki podržavalac para-olimpijskih igara a imao je i značajne uloge u nekoliko fondacija. Putovao je po svijetu gdje se isticao po svom humanitarnom radu. Uvijek se zalagao za mir u svijetu.

Tokom njegove bokserske karijere pored toga što je bio veliki talenat i borac, isticao se i svojim kontraverznim ponašanjem. Prelazak u islam, korišćenje medijske pažnje, specifično verbalno i neverbalno provociranje protivnika prije, tokom i nakon mečeva, Muhameda Alija čine najprepoznatljivijom ikonom boksa. Neki ga smatraju prvom i najvećom sportskom zvijezdom dvadesetog vijeka.

13382117_10209103153883439_495612295_n (1)Ipak kako je vrijeme odmicalo, Muhameda Alija bolest je sve uzimala u svoje ruke. Preminuo je u 75. godini života zbog raspiratornih problema. Izgubio je svoju posljednju borbu. Svijet je ostao bez  jednog od najvećih boksera svih vremena i ikone ovog sporta. Mnoge poznate ličnosti su na svojim nalozima putem društvenih mreža i medija izjavljivali saučešće njegovoj porodici.  Sportski svijet je ostao bez slavne sportske ikone, bez  najvećeg boksera svih vremena, bez jedne velike ljudske figure koja je svojim djelima i pojavom osvajao simpatije mnogih širom svijeta. Zbogom “Najveći”!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *