full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

I bješe Božić, i bješe knjiga

U sledećem tekstu donosimo vam hrvatski izbor Božićnih knjiga za mlade:

Božićne priče / izabrao i priredio Božidar Petrač. ‐ Zagreb : Alfa, 2001

Zbirka božićnih priča u izboru Božidara Petrača, koji je ujedno napisao pogovor i priređivač je ove zbirke. Izbor je sastavljen od 26 najljepših božićnih priča naših i stranih autora. Sve su to priče s duboko humanim porukama, koje veličaju blagdan darivanja i prijateljstva i vraćaju mu izvorno značenje, pomalo zagubljeno u današnjem materijalističkom društvu. Ove nam priče govore o svetkovini rađanja novog života, o jednostavnosti i skromnosti, o ljudskosti i čovječnosti  ‐ zapravo o osnovnim kršćanskim i duhovnim vrijednostima. Takvih priča koje oplemenjuju dušu svakako nedostaje ili su možda zagubljene u mnoštvu drugih. Stoga je ova zbirka zaista dobrodošla.

 

Dickens, Charles, 1812‐1870

Božićna pjesma

u prijevodu Predraga Raosa. ‐ Zagreb : Trgo‐Rast, 1996.

“Potrudih se u ovoj knjižici prizvati duha jedne Ideje, duha koji će moje čitatelje oraspoložiti ‐  prema njima samima, jedne prema drugima, prema božićnom času, a i prema meni. Neka im taj duh opsjeda kuću prijazno i neka ga nitko ne poželi odložiti s knjigom. Čitateljima vjerni prijatelj i sužanj ‐ Charles Dickens”. Poslije ovog piščevog slova ne preostaje ništa drugo negoprepustiti se rečenome duhu.

 download

Dostoevskij, Fedor Mihajlovič,

Dječak s Kristom kiti božićno drvce

U izboru Ise Velikanovića ; s ruskoga preveo Zlatko Crnković ; [ilustrator Ratko Janjić ‐ Jobo]. ‐

Zagreb : Mosta, 1997. )

Stari bestseler (tridesetih godina u nas objavljen pod naslovom “Dostojevskij za djecu”  ‐  a donio je izbor iz djela ovog ruskog klasika), sada je u novom ruhu (prijevodu) i pod novim naslovom, a donosi odlomke iz pripovijesti: “Bijedni ljudi”, “Poniženi i uvrijeđeni” ; iz romana: “Zločin i kazna”, “Braća Karamazovi” i “Mladac” ; iz memoara: “Zapisi iz Mrtvog doma”, a uvrštene su i tri zasebne priče: “Dječak sa Kristom kiti božićno drvce”, “Stogodišnjakinja”,

“Seljak Marej”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *