full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

I 2017. će biti godina obilježavanja značajnih jubileja

NK sa sjednice Opstinskog odboraRad UBNOR-a i Antifašista Nikšić u prethodnoj godini bio je u znaku obilježavanja jubileja 10-godišnjice obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti, kao i 75 godina od 13- julskog ustanka, u kojima su raznim prigodnim svečanostima davali počast borcima za slobodu. Između ostalog,  u programskom radu za 2017. godinu, UBNOR će raditi na obilježavanju značajnih jubileja- 75 godina od pogibije Ljube Čupića i Joke Baletić, kao i obilježavanje 75- godišnjice formiranja slavne V crnogorske brigade.

Opštinski odbor Udruženja boraca NOR-a i antifašista Nikšić u svom radu za 2017. godinu posebnu pažnu posvetiće čuvanju i jačanju suvereniteta Crne Gore, tekovina NOR-a i revolucije, antifašizma, obilježavanje značajnih datuma iz istorije NOB-a,, izdavčke djelatnosti za događaje i  važne ličnosti NOR-a, prijemu novih članova i formiranju mjesnih udruženja.

-Naša Boračka organizacija angažovaće se kroz svestrano učešće cjelokupne organizacije i svih članova pojedinačno na čuvanju i jačanju nezavisnosti Crne Gore i njenom putu u evroatlanske integracije, kao i prevazilaženju podjela u našoj organizaciji i jačanju jedinstva. Radi lakše realizacije našeg predviđenog  Programa rada,  Opštinski odbor Udruženja predvidio je da se najveći dio predviđenih aktivnosti odvija preko Odbora, Predsjedništva, Stručne službe i na drugi način- istakao je Željko Zvicer, sekretar Opštinskog odbora UBNOR-a.

Prema riječima Slobodana Bata Mirjačića, predsjednika UBNOR-a i antifašista Nikšić, pored brojnih djelovanja, aktivnosti Udruženja će posebnu pažnju posvetiti obilježavanju imena i djela narodnog heroja Ljuba Čupića i Joke Baletić  prigodnom manifestacijom, povodom 75- godišnjice njihove pogibije.  Zatim održavanje svečanih akademija posvećenih istaknutim revolucionarnim porodicama Vidaka Vušovića iz Gornjeg polja i Petra Kovačevića iz Grahova, uručenje medalje porodici Radoja Radojevića. Posebno će se proslaviti i 75- godišnjica formiranja slavne V proleterske crnogorske brigade u čiji sastav su prilikom formiranja 1942. u Smriječnu od četiri bataljona, tri bila od boraca Nikšićkog NOP odreda.

Odlazeći podpredsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, Ljubo Sekulić, oprostio se od svojih kolega i saboraca, uz poruku da je suverenitet Crne Gore najveća tekovina, koju antifašitsti zajedno trebaju baštiniti.

-Čini mi se da ste na najbolji mogući način vi oslobađali sve ono što je trebalo osloboditi u prilogu jačanja antifašističkog pokreta, kao i svijetle ličnosti naše istorije, pokazajući snagu koju ovo udruženje posjeduje- naglasio je Sekulić.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *