full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Festival stilske raznovrsnosti gitarske muzike

Kao grad koji za gotovo svaki mjesec slavi festivalsku kulturu raznovrsni umjetničkim sadržajima, Nikšić je od juče domaćin dvanaestog Medjunarodnog festivala gitare. Četiri dana gitarskog muziciranja emaniraće umješnost mladih talenata i nepogrešivost svjetskih imena, koji će na zadovoljstvo Nikšićke publike, koncetrirati u septembarskim danima, kada se možda i stilsko „slušanje“ najviše i dogadja.Kako dosadašnja tradicija nalaže, festival je svečano otvoren koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Grigorija Kraska i solo gitariste Antoana Morinjea iz Francuske. Prije tonalnog slavljenja novog početka, publici se u Nikšićkom pozorištu obratio ministar kulture Janko Ljumović.

– Ideja i koncept Međunarodnog festivala gitare  u Nikšiću korespondira sa recentnim kretanjima na muzičkoj sceni Crne Gore, koju, između ostalog, karakteriše i pojava umjetnika čije se interpretatorsko umijeće potvrdilo i potvrđuje i izvan naših prostora. Sve to su pratili i projekti izdavačke muzičke i video produkcije, kako iz oblasti klasičnog repertoara tako i novih djela koja su se kretala od etno do džez izraza, što je rezultiralo pozicioniranjem gitare na jedno od centralnih mjesta u muzičkom životu Crne Gore. Kada podrobnije sagledamo taj naizgled muzički kuriozitet, možemo doći do zaključka da ovaj čudesni instrument u savremenosti, živo i inovativno, izražava kulturološke i ambijentalne vrijednosti Crne Gore. Međunarodni festival gitare dostigao je model umjetničke manifestacije na kojem će se u budućim strategijama Ministarstva kulture insistirati, a to je model osmišljenog koncepta zasnovanog na kvalitetu učesnika i na programskoj viziji koja se zasniva na estetskoj intrigantnosti. Na umjetničkim projektima koji anticipiraju kulturni razvoj i koji jačaju socio-kulturni lanac umjetnosti na lokalnom i nacionalnom nivou, i koji imaju misiju da budu scena za razvoj umjetničkih karijera i razvoja publike- naglasio je Ljumović, dodajući da će sadržaj ovog festivala činiti 4 formalna i stilska koncepta izvodjenja na klasičnoj gitari.

– Sadržaj ovogodišnjeg festivala čine četiri programska segmenta koji emaniraju  formalnu i stilsku raznovrsnost gitarske muzike – od klasičnog konteksta uz simfonijski orkestar, preko elektronskog kontrapunkta i koncepta „majstora izvođača“, do učešća mladih muzičara – čime se publici i stručnoj javnosti nudi širi kontekst promišljanja savremenih muzičkih kretanja- zaključio je Ljumović.

Program

Ovaj četvorodnevni festival imaće segmente posvećene mladim talentima-darovitim crnogorskim studentima gitare sa akademija i konzervatorijuma Trsta, Cetinja i Pariza pod nazivom –Open podium“, pa je od ove godine to i novina, s obzirom da će se ubuduće na toj sceni predstavljati maldi talenti. Ove godine ta časta pripaala je Stefanu Toljiću, Davidu Martonu, Lazaru Baletiću i Stefanu Kostiću, koji nastupaju večeras u Dvorcu kralja Nikole sa početkom u 20 sati.

Sledeći noć sa početkom u 20 sati u Nikšićkom pozorištu nastupa duo Vlatko Stefanovski i Vasko Atanasovski u fuziji gitare i saksofona u Nikšićkom pozorištu, dok je poslednji dan, zatvaranje festivala pripalo eminentnom gitarisit Mislavu Režiću iz Hrvatske sa koncertom pod nazivom „Electric Couterpoint“, koji će biti održan u Dvorcu kralja Nikole sa početkom u 20 sati.

Organizatori ovog dogadjaja su NVO „Anagastum guitar society“- Muzički centar Crne Gore i JU „Nikšićko pozorište“, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću i tradicionalnih „Septembarskih dana“.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *