Sunčev Zrak http://szpress.me Svijet u našim očima! Tue, 19 Sep 2017 12:59:24 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.1 Izašao novi singl Sam Smitha http://szpress.me/izasao-novi-singl-sam-smitha/ http://szpress.me/izasao-novi-singl-sam-smitha/#respond Tue, 19 Sep 2017 12:59:24 +0000 http://szpress.me/?p=15064 Nakon dvije godine pauze poznati pjevač je objavio novi singl i to baladu pod nazivom ”Too Good At Goodbyes” za koji je nedavno objavio i spot. Novu pjesmu Sam Smith je pisao u saradnji sa dugogodišnjim saradnicima Jimmyem Napesomi Stargateom, uz pomoć kojih je još jednom došao do izražaja unikatan raspon Smithovog vokala kao i emotivno pisanje tekstova.

Prošle su tri godine od objave debitantskog albuma otkad je Sam Smith postao jedan od najuspješnijih muzičara na svijetskoj sceni. Album ”In The Lonely Hour” je osvojio tri BRIT, tri Billboard Music, četiri Grammy, šest MOBO nagrada, jedan Golden Globe, i mnoge druge.

Debitantsko izdanje ”In The Lonely Hour” ostvario je svijetski uspjeh kao i pjesma ”Writings On The Wall” koja je napisana za potrebe filma James Bond. Kako bi proslavio svoj povratak, Sam će održati niz nastupa u Londonu, Njujorku, Los Anđelesu ali i Berlinu.

Novi singl možete poslušati u nastavku:

Izvor: www.mjuznews.com

]]>
http://szpress.me/izasao-novi-singl-sam-smitha/feed/ 0
Komedija mentaliteta kao portret jednog vremena http://szpress.me/komedija-mentaliteta-kao-portret-jednog-vremena/ http://szpress.me/komedija-mentaliteta-kao-portret-jednog-vremena/#respond Mon, 18 Sep 2017 19:14:16 +0000 http://szpress.me/?p=15058 Vrlo inspirativna atmosfera  zdravog smijeha obilježila je  konferenciju za novinare u Nikšićkom pozorištu,povodom premijere predstave „Inspekcija“, Stevana Koprivice, koja će se igrati u ponedjeljak 18. septembra na Dan oslobođenja Nikšića. Tipičan humor u artističkom maniru, prema riječima glumaca, reditelja i autora, prisutan je bio na svim probama, druženjima i saradnji, a sve to zahvaljujući komediji mentaliteta, koja je pripremljena u rekordnom roku, za svega tridesetak dana. Ovo je peta premijera u novoj zgradi Nikšićkog pozorišta, koja će svojom konkretnom dramaturgijom, tako svojstvenom Koprivici, sigurno uticati na gledaoce u realističnom i tragikomičnom poimanju portreta ovog vremena, u sredini koja srdačno prihvata pozorišnu umjetnost.

 Teatarska ambicija

-Kao piscu mi imponuje odnos Nikšića i Nikšićkog pozorišta prema nečemu što se zove pozorišna umjetnost, i upravo ta ambicioznost da se ne povinujemo trendu malih predstava koje se odrađuju, već da se ta ambicija radi punim kreativnim kapacitetima, meni kao piscu, a čini mi se crnogorskoj teatarskoj sredini mora da služi na čast. Odnos prema dramskom tekstu i  stvaraocu tog teksta, u ovom gradu i pozorištu odrađeno je na način kako profesija predviđa. U poslednje vrijeme reditelji su skloni da marginalizuju pisce, i imponuje mi odnos koji je Goran imao prema mom prvom tekstu, a mnogo godina kasniej taj odnos se nije promjenio. U ovim nekim nevremenima kada je pozorište u pitanju, ovdje su stvorene okolnosti koje mogu samo da gode nekom ko se bavi profesionalnim teatrom, kao što se ja bavim. Mislim da će Crna Gora ovom predstaom dobiti važan kulturološki argument- kazao je dramski pisac Stevan Koprivica.

Prema riječima reditelja, Gorana Bulajića, Stevanov tekst je primjer konkretne dramaturgije, koji je glumački ansambl odmah prihvatio kao svoju priču, zato su se stekli uslovi da se ovaj projekat uradi za relativno kratko vrijeme. Ekipa i reditelj doživjeli su ovu priču kao svoju, privatno i profesionalno, pa zato ima i uspješan prizvuk. Radilo se u dobrim okolnostima, uz svesrdnu podršku pozorišta, grada, pa je sve išlo i vertikalno.

Kako je naglasio direktor Nikšićkog pozorišta, Zorana Bulajića, ova premijera otvoriće novu pozorišnu sezonu pozorišta. Svojevremeno, prije 18 godina, predstavom Stevana Koprivice „Iz ničega u ništa“, najavljeno je obnavljanje nikšićke pozorišne scene, a sada se ta saradnja i nastavlja sa veoma kvalitetnim ansamblom od deset glumaca, koji su već mnogo puta igrali na sceni Nikšićkog pozorišta, a u tu i nove mlade nade crnogorske teatarske scene.

Odlična atmosfera

Simo Trebješanin, koji je nosilac glavne uloge, istakao je da je želja jača kada igra pred svojom nikšićkom publikom, i da je siguran da će publika prihvatiti predstavu, jer kada je bila dobra atmosfera tokom proba, to se poslije i na igranjima pozitivno odrazilo. Sa Simovom konstatacijom saglasan je i Boban Čvorović, koji je dodao da nikada nije prisustvovao pozitivnijom priči i atmosferi.

Boje pripadnica nježnijeg pola branile su mlade nade crnogorskog glumišta Marija Đurić i Milica Šćepanović, kazavši da im je velika čast što saradjuju sa glumačkom, autorskom, dramaturško – rediteljskom ekipom, koja ima sigurnu formulu za uspjeh, pogotovo kada je u pitanju umješnost igre koju crpe iz shvaćenog argumenta, portreta ovog vremena i mladosti koju donose sa sobom.

Glumački deseterac čine: Simo Trebješanin, Jelena Nenezić Rakočević, Boban Čvorović, Nikola Vasiljević, Jovan Krivokapić,Julija Milačić, Gordana Mićunović, Marija Đurić, Milica Šćepanović i Vukan Pejović. Scenografiju i fotografiju potpisuje Anka Gardašević, kostimografiju Jelena Đukanović, dok je za muziku zadužen Dino Kapetanović i Autogeni trening.

Premijera je zakazana za 18. septembar u 20 sati, dok će prva repriza biti izvedena dan kasnije – 19. septembra. Ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta

]]>
http://szpress.me/komedija-mentaliteta-kao-portret-jednog-vremena/feed/ 0
Impresivno nasledje modernog antifašitičkog duha http://szpress.me/impresivno-nasledje-modernog-antifasitickog-duha/ http://szpress.me/impresivno-nasledje-modernog-antifasitickog-duha/#respond Mon, 18 Sep 2017 19:11:26 +0000 http://szpress.me/?p=15061 Kao grad slobodarskog duha, koji je iznjedrio 48 narodnih heroja, okupivši žene i muškarce u ravnopravnom frontu, Nikšić je svojim pogibeljima, a i pobjedama dao svoje mlade snage u borbi protiv fašizma. U duhu te tradicije, doduše 73 godine kasnije, opet se okupila nikšićka, crnogorska mladost, u artističkolj mantri dajući svoj pečat simboličkoj i semiotičkoj rekapitulaciji antifašističkog nasledja u okviru izložbe“Između sjećanja i otpora“ i promocije projekta „Antifašističke mape Nikšića“ povodom  Dana oslobodjenja Nikšića, koja je sinoć slavila proleterske vrijednosti u galerijama „Nikola I „ i „Ilija Šobajić“.

Slobodarski duh

Prema riječima ministra kulture, prof. mr Janka Ljumovića,, heroji i heroine Drugog svjetskog rata na koje nas podsjeća antifašistička mapa Nikšića, posebno ističe spomenike posvećene njima koje su dio crnogorske kulturne baštine, kao važan vodič za nove generacije i sve ostale da se podsjete svih ključnih artefakata antifašističke istorije.

-Podsjećam da zbog svojih izuzetnih kulturnih vrijednosti i istorijskog značaja 114 spomenika na teritoriji Opštine Nikšić imaju status kulturnog dobra. Kulturna dobra memorijalnog karaktera, koja svjedoče na značajne događaje i ličnosti iz oslobodilačkih ratova, moraju biti stalanpredmet zaštite i očuvanja, jer njihova revitalizacija dodatno simbolizuje slobodarski i antifašistički duh Crne Gore- kazao je Ljumović.

Prof. mr Lazar Pejović istakao je da je ovaj artefakt osmišljen kao kompleksna informativna forma, koja pored prostorne dispozicije nekog nasledja antifašizma u nikšićkoj opštini, pokušava da stvori jedan vrlo kratak, sažet kontekst cjelokupnog antifašizma na području nikšićke opštine. Kreativni izraz umjetnika stavio je najveći akcenat na spomeničko nasledje, kojim je grad pod Trebjesom bogat. Tu psotoji nekoliko spomenika koji su svojom ljepotom i ambijentalnošću zavidan potencijal i za turističku mapu Nikšića.

13 umjetnika

Na izložbu preko internog konkursa, pozvano je 13 umjetnika, koji su većinom saradnici Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja i nekoliko nikšićkih umjetnika.

-13 umjetnika, 13 različitih poetika, 13 različitih strategija. Neki od umjetnika su bili inspirisani kolektivnim ili ličnim sječanjima na slavnu revolucionarnu prošlost Nikšića. Drugi umjetnici su se bavili stanjem spomenika u postranzicionom vremenu, a neki su se bavili opštim antagoizmom izmedju fašizma i antifašizma. Dakle, sve u svemu imamo različite forme. Interesantno je da pored svakog rada postoji izjava umjetnika gdje možete pročitati šta ga je zapravo ponukalo da napravi ovaj rad, pa samim tim mislim da će radovi bolje komunicirati sa publikom. Rijetke su izložbe na kojima savremeni umjetnici kroz savremenu umjetnost se bave temom antifašizma, pa nam je to dodatno bila jedna vrsta izazova. Zapravo to kolektivno sjećanje, koje je krhko, a naročito kod novih generacija koje nijesu direktni učesnici tih slavnih zbivanja i revolucionarne borbe, oni se trude da pomoću domaštavanja, fikcije, projekcije, na neki način nadomjestiti ono što se dogodilo. Važno je njegovati tu kolektivnu memoriju kroz različite forme, i nikako ne biti samo u tome na popularan način, jer mladi ljudi znaju šta je petokraka, vole revolucionarne romantične heroje. Nije dovoljno samo da ih vole, prosto trebaju bolje da se upoznaju sa njima i da žive taj antifašistički duh- zaključila je kustoskinja, Ljiljana Karadžić.

Autori izložbe su Dejan Batrićević,David Delibašić, Zdravko Delibašić Beli, Srdja Dragović, Nataša Đurović, Dušica Ivetić, Ana Matić, Teodora Nikčević, Suzana Pajović,Lazar Pejović,Željko Reljić, Mato Uljarević, Maja Šofranac.

U kulturno- umjetničkom programu učestvovali su hor „Zahumlja“, i vokalne solistkinje  Tijana Blečić i Bojana Marković.

Pokrovitelj projekta je Ministarsvo kulture, a nosilac Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta  Crne Gore.

]]>
http://szpress.me/impresivno-nasledje-modernog-antifasitickog-duha/feed/ 0
Ishranom do zdravih krvnih sudova http://szpress.me/ishranom-do-zdravih-krvnih-sudova/ http://szpress.me/ishranom-do-zdravih-krvnih-sudova/#respond Mon, 18 Sep 2017 19:09:48 +0000 http://szpress.me/?p=15043 Zdravlje je tema kojoj se posvećuje dosta prostora u medijima. Živimo u eri čiji produkti mnogostruko nepovoljno utiču na zdravlje ljudi, pa se čini da je savremeni čovek, izložen ovom pritisku, postao rob zdravog načina života. Prema rečima Svetske zdravstvene organizacije zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već i potpuno fizičko, psihičko i društveno blagostanje. Kako je u životu uvek sve stvar izbora, tu smo da Vam pomognemo ukoliko ste se opredelili da živite zdravo. Nekoliko korisnih saveta o tome kako da održavate svoje krvne sudove zdravima su pred Vama. Nadamo se da će Vam koristiti.

 • Magnezijum – ovaj mineral jedan je od najvažnijih za normalno funkcionisanje nervnog sistema. Hrana koja se nalazi na jesenjoj trpezi uglavnom je bogata ovim mineralom. Manjak magnezijuma može narušiti normalan rad srca i dovesti do povišenog krvnog pritiska pa ga stoga treba unositi putem hrane kad god je to moguće. Ima ga u zelenom lisnatom povrću, pasulju, orasima, smokvama, semenkama bundeve, bananama, crvenom pasulju, integralnom pirinču i heljdi.

Nedostatak ovog minerala može stvoriti osećaj umora i potrebu za većim unosom hrane bogate ugljenim hidratita. Stoga se osobama koje se trude da smanje kilograme savetuje da najpre porade na optimalnom unosu magnezijuma u organizam.

 • Antioksidansi – zaduženi su za sprečavanje oksidacije masnih materija u krvotoku i formiranje ugrušaka, kao i za pospešivanje krvotoka i cirkulacije. Što se tiče namirnica bogatih antioksidansima u prvom redu su voće i povrće jarkih boja, medju kojima  prednjače šljive, borovnice i kupine. Na ovom spisku nalazi se i čokolada sa visokim sadržajem kakaa, ali i beli luk i zeleni čaj.
 • Začini – Djumbir je definitivno začin broj jedan kada je u pitanju zdravlje krvnih sudova. Verujemo da Vam dodavanje ovog začina neće teško pasti s obzirom na to da jedima daje izuzetno dobar ukus. Osim djumbira i kurkuma, iako netipičnog ukusa za naša podneblja, se pokazala kao veoma delotvorna.
 • Omega 3 masne kiseline –  Iako se nalaze na poslednjem mestu ove kiseline imaju veoma važnu ulogu. Mediteranska kuhinja, po rečima nutricionsta, obiluje namirnicama koje su bogate omega 3 masnim kiselinama. Preporučuju se riba, masline, hladno presovana ulja, bademi, orasi, seme lana, ovsene pahuljice i sve vrste integralnih žitarica.

Izbora je dosta, a na Vama je da kombinujete ove namirnice i uživate u bogatstvu ukusa. Prijatno!

]]>
http://szpress.me/ishranom-do-zdravih-krvnih-sudova/feed/ 0
Kraj serije ’’Igra prestola’’ imaće nekoliko verzija http://szpress.me/kraj-serije-igra-prestola-imace-nekoliko-verzija/ http://szpress.me/kraj-serije-igra-prestola-imace-nekoliko-verzija/#respond Sat, 16 Sep 2017 05:45:50 +0000 http://szpress.me/?p=15038 Mega popularna serija koja traje evo već osmu sezonu imaće više verzija kraja. Završetak serije Igra prestola biće iznenađenje do samog kraja, a producenti to nameravaju da postignu snimanjem više različitih finalnih scena. Koja od njih će zaista i biti kraj serije, saznaće se možda tek 2019. godine.

Kejsi Blojs, jedan od zvaničnika kablovske televizije HBO koja je i producent serije, najavio je ovakav scenario kako bi se serija zaštitila do kraja emitovanja.

– Znam da će kraj Igre prestola biti snimljen u više verzija, tako da niko neće znati šta će se dogoditi – rekao je Blojs.

On je dodao da tako mora da se uradi sa serijom koja ovako dugo traje. – Zato što kada snimite nešto, ljudi znaju. Zato će snimiti različite verzije i definitivni odgovor se neće znati do samog kraja – ističe zvaničnik HBO.

Snimanje osme i poslednje sezone Igre prestola počinje u oktobru ove godine, a navodima nekih medija postoji mogućnost da se finalna sezona neće emitovati sve do 2019. godine.

– Naši ljudi iz produkcije pokušavaju da izračnaju koliko je vremena potrebno za snimanje i za specijalne efekte. Samo snimanje je dovoljno komplikovano: na različitim kontinentima, sa svim tehničkim aspektima. A specijalni efekti su jedan sasvim poseban period u produkciji i to je velika stvar za nas – rekao je Blojs. Ostaje nam  samo da čekamo do 2019. godine.

Izvor: noizz.rs

]]>
http://szpress.me/kraj-serije-igra-prestola-imace-nekoliko-verzija/feed/ 0
NISI SAMA – psihoonkologija, psihološki faktori kod malignih bolesti http://szpress.me/nisi-sama-psihoonkologija-psiholoski-faktori-kod-malignih-bolesti/ http://szpress.me/nisi-sama-psihoonkologija-psiholoski-faktori-kod-malignih-bolesti/#respond Sat, 16 Sep 2017 05:31:22 +0000 http://szpress.me/?p=15035 Centar za žensko i mirovno obrazovanje  ANIMA,  dana 19. septembra  u 19.00 sati, u Gradskoj kući  u Nikšiću, organizuje predavanje na temu  :

 PSIHOONKOLOGIJA – psihološki faktori kod malignih bolesti

ANIMA  uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva rada i socijalnog staranja  realizuje projekat NISI SAMA  – psihološka podrška ženama bolesnim od malignih bolesti reproduktivnih organa ( i drugih organa) kako bi se na osnovu rezultata  procijenila potreba za  uključivanjem stručnjaka  psiho-onkologije u liječenje i izvodljivost primjene sličnih programa u sklopu standardnog  zdravstvenog tretmana ili vida socijalne zaštite.

Psihoška  podrška treba da  omogući oboljelim ženama optimalan  stepen nezavisnoti i kvaliteta života  tokom liječenja, razumijevanje smisla bolesti, kao i da podstakne  razvoj vještina samopomoći i aktivan odnos prema zaštiti vlastitih prava u procesu liječenja.

Cilj  psihološkog rada je da :

 • Smanji psihološki i socijalni stres
 • Pruži pomoć u prevazilaženju krize i uspostavljanju psihičke ravnoteže
 • Ublaži i ukloni psihološku patnju i bol (smanjenje anksioznosti i depresivnosti)
 • Pruži podršku u razrešavanju aktuelnih konfliktnih situacija koje mogu imati negativan uticaj ne dijagnositku i terapijski proces
 • Olakša odlučivanje o onkološkom liječenju
 • Pruži podršku u uspostavljanju narušenog samopoštovanja i sampouzdanja
 • Podstakne ostvarenje ličnih želja, kreativnih potencijala i humora
 • Smanji psihološki i socijalni stres u porodici
 • Olakša uspostavljanje porodične dinamike koja omogućava razvoj nezavisnosti i  stabilizatorskih potencijala porodice

Tim ANIME poziva sve zainteresovane da čuju o ovoj temi i o projektu koji realizuju tokom 2017.

]]>
http://szpress.me/nisi-sama-psihoonkologija-psiholoski-faktori-kod-malignih-bolesti/feed/ 0
Od sada kvalitetnije snadbijevanje vodom http://szpress.me/od-sada-kvalitetnije-snadbijevanje-vodom/ http://szpress.me/od-sada-kvalitetnije-snadbijevanje-vodom/#respond Thu, 14 Sep 2017 19:28:15 +0000 http://szpress.me/?p=15026 U jučerašnjoj posjeti Nikšiću, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, obišao je MZ Župa Nikšićka, gdje je zvanično otvoren vodovod u Dučicama, nakon čega je obišao i druga mjesta u Župi, gdje se realizuju projekti, koji za sinonim imaju zajedništvo i povoljne rezultate za cjelokupno stanovništvo ove mejsne zajednice.

Zajedništvo

Kako je naglasio ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, jučerašnji dan je bio odličan pokazatelj udruživanja pozitivne energije koja dolazi  sa područja pojedinih mjesnih zajednica, kao i značajna finansijska sredstva koja se opredjeljuju sa nivoa lokalne samouprave, samouprave koja vodi računa ne samo o Župi, već i Goliji, Banjanima, a i o samom gradu.

-Jednako se radujemo svim drugim projektima koji se realizuju u ruralnom djelu opštine Nikšić. Danas ovdje želimo da obilježimo ono što je radjeno sa nivoa mjesne zajednice, lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede, a to je projekat vodovoda u Dučicama i Dučičkim dolovima, sigurno vodosnadbijevanje za oko 27 domaćinstava, ali ne kao projektna avantura, nego kao sigurnost u smislu da ćemo na bazi novih količina vode koji su sigurna izvjesnost novih bunara u Morakovskim Blacama, značiti Župi, u nekih dodatnih 60 do 65 litara vode. Dakle, imati toliku količinu vode, i to dokazati u ovoj godini koja je bila hidrološki vrlo zahtjevna, treba biti poruka zadovoljstva za sve građane Župe- kazao je Simović, dodajući da ovom formulom uspjeha treba slijediti novu putanju projekata, koji su životna potreba građana Župe,misleći na preostale vodovode u Zagradu, Oblatnu, poboljšanju seoske infrastrukutre, projekti na obnavljanju puteva, seoskih domova a sve u cilju kvalitetnijeg života stanovnika župskih sela.

-Raduje me i najava drugog važnog investicionog projekta iz sektora poljoprivrede, na bazi potencijala kojim je raspolagala nekadašnja Zemljoradnička zadruga Župe. Vjerujem u tu investiciju i investitora, znajući da se radi o vrijednom i preduzimljivom čovjeku, koji ima poseban senzibilitet prema onom što je interes lokalne zajednice. Zbog toga pozivam na zajedništvo, da ne trošimo energiju na ono što je često prisutno u Crnoj Gori, nešto što je prolazno i kratkoročna politička potreba bilo koga, nego da se okupimo oko projekata, to je naša zajednička misija, obaveza- naglasio je Simović.

Projekat

Prema riječima predsjednika opštine Nikšić, ovaj projekat je bio nezgodan, zbog visinske kote, na osnovu čega je morao biti rađen novi projekati noviji modeli rešenja.

-Zaista je rađeno izuzetno dobro. Nikšićki vodovod je odradio svoj posao vrlo kvalitetno i brzo, pa smo poslije kraćeg vremena uspjeli da realizujemo ovaj projekat, vrijednosti oko 200 hiljada evra, tako da je opština obezbjedila ova sredstva. Trenutno radimo rekonstrukciju vodovoda kroz Morakovo, pa čitava Župa ima kvalitetnije snadbijevanje vodom. Taj projekat sa dva bunara koja su već završena, a dva nova koja će biti završena ovih dana, iznosi oko 160 hiljada evra. Otprilike oko 500 hiljada evra ćemo uložiti u Župu.

Miško Miličić, stanovnik Dučičkih dolova, poželio je dobrodošlicu i izrazio zahvalnost, što je problem vodovoda, koji je izgrađen prije 40 godina, konačno i riješen. Župljani su taj problem riješavali pojedinačno,ali niko kvalitetno i dugoročno. Sada kada je vodovod u funkciji, mnogi problemi će se riješiti, i stanovnici Župe imaće kompletniju sliku kvalitetnijeg života.

Nakon  svečanog otvaranja vodovoda, obidjeni su i radovi na bunarima u Morakovskim blacama, zatim je posjećen Dom u Starom Selu, a u povratku je planirano i kratko zadržavanje na mostu Gračanica – Vukovići u Rubeža.

]]>
http://szpress.me/od-sada-kvalitetnije-snadbijevanje-vodom/feed/ 0
Mistika u izmaglici Laurinih slika http://szpress.me/mistika-u-izmaglici-laurinih-slika/ http://szpress.me/mistika-u-izmaglici-laurinih-slika/#respond Thu, 14 Sep 2017 19:26:34 +0000 http://szpress.me/?p=15023 NIKŠIĆ/KRAKOV- Njeni radovi  su kao odbljesci iz prelijepih ali istovremeno brutalnih bajki, koje nijesu sređene, najasnije, već se priča pomalja iza poljske jutarnje izmaglice. Slike koje se pojavljuju daju osjećaj koji zna da se objavi prilikom čitanja starih narodnih priča obogaćenih činima i odmazdama. Bjelina i mističnost Laurinih izmaglica suština su smiravanja  i aestetisa, poteklog iz vaspitanja u katoličkom samostanu i odrastanju u bajkovitim predjelima Bržeska. Ljubav prema poljskoj književnosti i pisanju proznih priča zamjenila je umjetničkom fotografijom, koja je opet, njena misao- poezija.

Odrastanje

-Rođena sam u novembru 1987 godine u Bržesku, gradiću u južnoj Poljskoj, Provela sam veliki dio djetinjstva kod djeda i babe na selu, i od tuda ljubav prema prirodi, životinjama, narodnim pričama. U ranim godinama, puno vremena sam provodila u samostanu- moja tetka je časna sestra,gdje sam se kao dijete učila smiravanju, nježnosti i nevinosti. Za vrijeme formalnog obrazovanja, preselila sam se u Krakov, gdje sam počela sa studijama poljske književnosti. Sa ove vremenske distance, mislim da se ljubav prema fotografiji, javila kao jedan pitoreskni put zamišljanja i traženja još jednog načina ekspresivnosti. Prvo sam počela sa poezijom i kratkim pričama, ali nije trajalo dugo, jer sam otkrila da se samouvjerenije osjećam u fotografiji nego u poeziji, iako često moju vizuelnu umjetnost dopunjujem poetičnim naslovima i pričama- započinje Laura.

Moja umjetnost zamrzava stvarnost

Njena strast prema stvaranju podražava Ljubav, kao i vizuelne metamorfoze erotike i smrti, koja zamrzava stvarnost u atmosferi misticizma i simbola.

-Moja strast prema stvaranju ne podržava ništa, sem Ljubavi. Ne obraćam pažnju da sebe identifikujem sa nekom od grupa, jer to nikada nije moja istinska preokupacija. Cilj moje artistike je da natjeram ljude da se osjećaju manje usamljeno u dijalogu sa umjetnošću. Drugim riječima, moja umjetnost zasniva se na principu suspenzije  realnosti, distanciranje posmatrača od nje, zamrzavanju u obliku fotografije. Ovim putem želim da natjeram posmatrača u metaforičku sliku drugačijeg pogleda osveženog zemaljskom realnošću- bolje nego promišljati beživotno.Potrebno je i kontemplirati.Katolkinja sam, i tražim inspiraciju u trascedentnom i božanskom. Ljepota, kao suština kreacije, je istovremeno nešto supranaturalno, dato Iznad, vođeno Božanskim ( ovdje ne mislim na demonske kreacije, koje takođe mogu dati inspiraciju supranaturalnog, ali mogu da upotrebe imitaciju Ljepote i Harmonije- kao neke vrste šarma, atraktivnosti).Sadržina mojih slika su nekada unutrašnja iskustva, obojena ekstremno, ljubavlju, vjerom, nadom, nježnošću, sa istovremenim emocijama poput straha, anksioznosti, bola, pobune, gubitka i samoće- naglašava Makabresku.

Fotografija mijenja posmatrača

Laurina umjetnost je veoma lična, ali prema riječima sagovornice, to ne znači da umjetnik treba pričati svoju ličnu priču na fotografijama, već treba da je što manje prisutan na radovima. Ako je umjetnost lična, misli se da je umjetnikova psihička i duhovna snaga, snaga njegove individualnosti, koja je uvijek prisutna u stvaranju.

-Kada stvaram,  okrećem se u pravcu mitova i bajki, jer ne prikazujem stvarnost, ne kreiram dokumentarc, radije pokušavam da oživim realnost mogućeg –za čim mi vjerovatno vapimo, želimo, evociramo emocije, nekada strahove, koje ispunjavaju neimenovanu odsutnost, nedostatak nekog ili nečeg, dajući pristup koji je nepoznat u sadašnjem životu. Iz takvog iskustva, stvara se nova svijest. Foto snimanje nikada nije zatvoren set, iako spoljna forma implicira to. Fotografija ‘ulazi’ u um i emocije posmatrača, mijenja ga, i zbog toga kreativnost je takođe sjajan dogovor odgovornosti za druge ljude. Želim da posmatrač iskusi sopstvenu duhovnost, vodeći njegove misli ka Bogu. Zbog toga je tkanje mojih slika vezivanje regija i događaja, suprotno iskustvu gdje tenzije iskrsavaju .Ove tenzije evociraju nešto poput šoka kada  stojite bez riječi pred dijelom stvarnosti koja se grubo može nazvati Ljepota, Bol i Istina- zaključuje Makabresku.

BOX: Želi posjetiti Ostrog

Laurina velika želja je da posjeti Crnu Goru, i to zbog duhovnosti i religioznosti koju duboko sjeća.

-Čula sam za Crnu Goru, naravno. Voljela bih jednog dana da posjetim manastir Ostrog. To je stvarno nestvarno i prelijepo mjesto- priča Laura.

BOX:Vječnost

Magdalena Kownacka, kritičarka,  na sledeći način je doživjela Laurinu fotografiju:

-Laura Makabresku sažima bajku u ram. Jedna pozornica na kojoj se sve odigrava. Tu njena heroina živi između svijetova ljepote i tame. Njena seksualnost varira između djevojačke erotičke fantazije i ekstremnih instinkta prirode. Na dječiji način je inspirisana smrću. Njenu zemlju nastanjuju životinje, čudovišta, ljudi sa životinjskim maskama, stvari – svi imaju jednak status. Smrt u ovoj zemlji je oslobađajuća, vid dobrog sna u koji se stropoštavamo, u potrazi za vječnošću, koji postoji sa nama kao sazvežđe naslikano na tijelu umjetnice. Motivi, scene i teme se opsesivno ponavljaju. Sve egzisitira izvan vremena, svuda i nigdje, nikada i uvijek, u sedamdeset sedmoj zemlji. A vječnost je jednako okrutna kao i smrt- cijeni Kownacka.

]]>
http://szpress.me/mistika-u-izmaglici-laurinih-slika/feed/ 0
Najotpornija životinjica na svetu http://szpress.me/najotpornija-zivotinjica-na-svetu/ http://szpress.me/najotpornija-zivotinjica-na-svetu/#respond Thu, 14 Sep 2017 16:08:05 +0000 http://szpress.me/?p=15009

Petostruki šampion u preživljavanju

Postoji mnogo stvari koje sigurno  ne znate o ovim sićušnim životinjicama. Ako ste do sada uopšte čuli za njih to je sasvim dobar početak za priču koja sledi.

Ovaj beskičmenjak, poznat i pod imenom vodeni medved, naziv je dobio po istoimenoj latinskoj reči koja u prevodu znači spori hodač. Telo im je pokriveno kutikulom, a veličina se kreće od nekoliko mikrona do 1mm. Imaju četiri para ekstremiteta od kojih se svaki završava kandžicama.

Tardigrade su pravo čudo prirode i ne mogu se porediti ni sa jednim živim bićem na Zemlji. Uspešno opstaju na temperaturama koje se kreću od apsolutne nule pa sve do tačke ključanja, kao i na svim

Mikroskopski prikaz

nadmorskim visinama. Gotovo da ne postoje uslovi kojima se ne mogu prilagoditi.

Svuda su oko nas.

Da, dobro ste razumetli, ali nemojte brinuti zbog toga. Obzirom na to da mogu da prežive u skoro svim životnim sredinama ne čudi činjenica da su vrlo rasprostranjene, a do sada je zabeleženo preko 1.100 vrsta tardigarada. Tardigrade su stanovnici ove planete već više od 500 miliona godina, što im na izvestan  način daje status starosedeoca.

Hibernacija

Kada nastupe izuzetno nepovoljlni uslovi tardigrade prelaze u stanje hibernacije, pri čemu se njihov metabolizam uspori na manje od 0,01% od uobičajenog. Nakon što nastupe povoljniji uslovi tardigrade se u vrlo kratkom vremenskom periodu vraćaju u prvobitno stanje.

 

 

Poreklom sa druge planete?

Neki teoretičari (mnogi bi rekli zavere) tvrde da su tardigrade na Zemlju dospele iz svemira sa neke druge planete. Oni smatraju da ih je doneo meteor koji je pogodio Zemlju, i da su tardigrade kao slepi putnici igrom slučaja dospele ovde.

Who run the world?

Kakva god da je istina tardigrade ipak putuju u svemir. Naučnici su  pre više od jedne decenije došli na ideju da ove životinjice šalju u svemirske stanice upravo zbog svojstva da opstanu u netipičnim uslovima. Ostaje da vidimo kakva će biti njihova uloga, ali sudeći po podatku da su se tardigrade iz svemira vratile u većem broju, jer su se u medjuvremenu i razmnožile, za sada im ide odlično.

]]>
http://szpress.me/najotpornija-zivotinjica-na-svetu/feed/ 0
Od seksualnog objekta do uprljane žene: Evolucija žena u stock fotografijama (fotografije koje se koriste u medijima i marketingu) http://szpress.me/od-seksualnog-objekta-do-uprljane-zene-evolucija-zena-u-stock-fotografijama-fotografije-koje-se-koriste-u-medijima-i-marketingu/ http://szpress.me/od-seksualnog-objekta-do-uprljane-zene-evolucija-zena-u-stock-fotografijama-fotografije-koje-se-koriste-u-medijima-i-marketingu/#respond Wed, 13 Sep 2017 17:21:10 +0000 http://szpress.me/?p=14947

U 2007 godini u Getiju je najprodavanija fotografija pod terminom “žena” bila gola žena pod peškirom. Stephan Hoeck/Getty Images

U 2007 , najprodavanija slika pod terminom “žena ” u Getijevoj biblioteci slika bila je gola žena koja leži na krevetu, gleda u fotoaparat sa peškirom prebačenim preko zadnjice.

U 2017. to je žena koja pješači planinskon stazom u Banf nacionalnom parku, sama na ivici stijene iznad tirkiznog jezera. Nosi jaknu i vunenu kapu,a lice joj nije vidljivo.

“Stvarno izgleda kao sika o moći, o slobodi i povjerenju u sebe. “ kaže Pem Grosman,

U 2017.godini, najčešće kupljena fotografija za termin “žena ” u Getijevoj (Getty’s) foto –biblioteci je fotografije žene koja sama planinari u nacionalnom parku Banf. “Stvarno izgleda kao fotografija o moći” kaže Pem Gorsman, direktorka Getija CreditJordan Siemens/Getty Images

direktorka vizuelnih trendova u “Getty Images-u”. “Koga je briga kako izgledaš? Ajde da se fokusiramo na ono što radiš.”

Stock fotografije — generičke slike koje se pojavljuju na mjestima kao što su oglasi, bilbordi, časopisi i blogovi- oslikavaju trenutnu kulturu vremena u kojem živimo.

Tokom protekle decenije, najprodavanije slike iz Getija pod traženim terminom “žena ” su evoluirale od fotografija  ogolićenih modela preko aktivnih žena do onih u kojima je izgled žena nebitan u odnosu na poentu.

U 2017, na osnovu najprodavanijih Getijevih slika kompanijama i medijama, biti žena je biti samostalna, fizički aktivna i nepokolebljiva bilo da se radi o znoju ili matičnoj ploči.

2008*CreditAndreas Kuehn/Getty Images

2009 CreditSiri Stafford/Getty Images

2010CreditPaul Viant/Getty Images

2011* CreditMike Powell/Getty Images

2012CreditRoy Mehta/Getty Images

2013CreditGuido Mieth/Getty Images

2014 CreditDonald Miralle/Getty Images

2015 CreditBetsie Van Der Meer/Getty Images

2016 CreditTegra Stone Nuess/Getty Images

2017 CreditJordan Siemens/Getty Images

* U 2008 i 2011, najprodavanije slike su bile licencirane kao ekskluziva, a ove su druge na listi najprodavanijih.

Promjena od žene koja leškari gola (ili možda koja se smije sama sa salatom) do žene koja pokazuje fizičku ili  profesionalnu snagu je donekle vođena od strane “Leain In” kolekcije, koju je Geti razvio 2014 sa Šeril Sendberg nevladinom organizacijom da obogati medije sa modernijim, različitijim i ohrabrujućim slikama žena. Kolekcija, sada sa 14 000 fotografija, ima nezvaničnu oznaku “Ne možeš biti ono što ne vidiš.”

15 najviše skidanih fotgrafija iz “Lean in” kolekcije za sada ove godine, uključujući i ove ispod, su 4 koje prikazuju očeve koji se igraju sa djecom; 4 na kojima su djevojke i žene uključene u nauku i inžinjerstvo; 3 koje prikazuju sportistkinje i 4 koje prikazuju žene u poslovnom ili školskom ambijentu. ( Učestalost kupovine neke fotografije je i mjera ne samo prodaje već i popularnosti. Cijena koju mušterije plaćaju za neku fotografiju zavisi od njene upotrebe).

Žena koji lemi matičnu ploču je medju najprodavanijim slikama ove godine iz Getijeve “Lean in” kolekcije. CreditVgajic/Getty Images

Kada je oformljena “Lean In” kolekcija prije tri godine, najprodavanije fotografije su prikazivale žene na poslu ili u porodičnom okruženju: trudnica koja vodi poslovni sastanak ili otac koji si igra sa bebom dok majka radi za kompjuterom. 5 najpopularnijih fotografija ove godine za sada  više prikazuju žene koje grade zid ili rade sklekove potpuno same. Slike koje mušterije vide kada pretražuju su rangirane prema popularnosti i kreativnosti.

Fotografije radnih žena su uvijek bile popularne u ovoj kolekciji. Ali sada su veom popularne slike znojavih, prljavih i aktivnih žena. CreditNicolamargaret/Getty Images

U Getiju su ovom trendu dali ime : gritty žena (uprljana). Gđ-a Grosman definiše ovaj trend kao “slike žena koje bukvalno imaju prljavštinu na sebi i ne mare što su moćne i jake.”

“Posebno u svijetlu poslednje izborne godine” rekla je „definitivno izgleda kao da je ova ideja da se žene uprljaju bila veoma važna poruka, retorički i vizuelno.

Često su same na fotografijama. CreditPeopleImages/Getty Images

Takođe ovo može predstavljati i drugu poruku o ovom političkom pokretu: da žene osjećaju da se same bore, rekla je Đorđa Ajelo, profesorica saradnica medija i komunikacija na Lidsovom univerzitetu u Britaniji. “Fokusirana je (kolekcija) na pojedinca prije nego na osobu kao dio kolektiva, što može biti ključ neke definicije feminizma” dodala je.

U svakom slučaju, ovo je dio kulturnog prihvatanja netradicionalnih polnih uloga i šire raznolikosti. U julu, Britanska agencija za regulisanje reklamiranja je najavila pravila koja zabranjuju oglase koje promovišu rodne stereotipe, seksualno objektivizuju žene ili promovišu nezdrave slike tijela. TONL, novi servis za stock fotografije koji pokazuje kulturološki raznolike fotgrafije se pojavio u avgustu. U Getiju, globalne pretrage za “žene protestuju” su se učetvorostručile prošle godine. Pretrage za “žene kodiraju” su se utrostručile, dok su za “žene izvršne direktorice ” porasle za 47%.

Pretrage za “žene direktorice” su se značajno povećale ove godine.CreditLeoPatrizi/Getty Images

Društveni mediji su prislili marketinške statege da prikazuju ljude na realističniji i raznolikiji račin, rekla je gđa Grosmen. “Ovo je stvarno zapažena promjena”dodala je . ”Prvi put u istoriji, ljudi mogu da predstavljaju sebe i stoga oni zahtjevaju od brendova da im vizuelno odgovaraju, takođe”.

Najpopularnie slike uključuju i one sa ljudima različitih godina i izgleda..CreditBraunS/Getty Images

Ali čak i fotografije koje pomijeraju rodne granice se uklapaju u konvencije, prema gđi Ajelo, koja je sa istraživačima u “Digital Methods Initiative” u Amsterdamu proučavala kako se fotografije iz “Lean In” kolekcije koriste. Muškarci koji su prikazani sa bebama, na primjer su prikazani kao bradati i muževni, kao sa posebnim ciljem da se prikaže njihova muževnost.

Fotografije očeva imaju tendenciju da ih prikažu sa bradama ili velikim mišićima: njegujućim, ali opet muževnim. CreditMaskot/Getty Images

Istraživači su saznali da fotografije iz “Lean In” kolekcije se najčešće koriste za lifestyle članke o temama kao što su moda, hrana i zdravlje, ili u onima o izazovima balansiranja posla i majčinstva ili uspješnosti u profesiji gdje su dominantni muškarci. Najtipičnije fotografije u “Lean In” kolekciji su one na kojima su bjelkinje u svojim 20ima sa dugom braon kosom.

Iako mnoge oslikavaju žene u nauci ili tehnologiji, ove fotografije su rijetko korišćene da ilustruju uopštenu priču o nauci, nego češće su praćene člancima o izazovima kako je biti žena u nauci, pokazala je ova studija. Slično tome, fotografije nebijelih žena su češće korišćene na sajtovima koji se fokusiraju na rasu ili etničku pripadnost.

Fotografije žena i djevojaka koje nisu bijelkinje su se najčešće upotrebljavale na sajtovima o rasama. CreditAsiseeit/Getty Images

“Nije dovoljno za (marketinške)kompanije da jednostavno kažu ’Hej, ajde da stavimo različite modele u naš projekat’” rekla je gđa Grosman. “Ništa od ovoga nije važno ako takođe nije o tome koga zapošljavate, o šansama koje pružate ljudima, koga plaćate.”

By CLAIRE CAIN MILLER

Preuzeto sa https://www.nytimes.com

 

]]>
http://szpress.me/od-seksualnog-objekta-do-uprljane-zene-evolucija-zena-u-stock-fotografijama-fotografije-koje-se-koriste-u-medijima-i-marketingu/feed/ 0