full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Evo kako da vam baterija na laptopu traje duže!

Laptop-620x350Kako biste što duže sačuvali bateriju u laptopu predlažemo vam da vodite računa o temperaturi, redovno updateujete softver, kao i da ga ne držite non-stop priključenog u struju.

S obzirom da dosta vremena provodimo sa našim laptopovima, nema razloga da im ne pokažemo određenu dozu brige. Ukoliko često imate problema sa baterijom, predstavljamo vam nekoliko korisnih savjeta koji bi mogli produžiti njen životni vijek.

NE DRŽITE LAPTOP NON-STOP NA PUNJAČU

Kada prvi put uključite laptop, napunite ga do kraja kako bi se baterija kalibrisala kako treba. Nakon toga, najbolje ju je održavati između 40 i 80 odsto, prenosi Telegraf.rs.

Takođe nemojte ostavljati laptop priključen na struju čak i kada je ugašen.

I još jedna bitna stvar je da jednom mjesečno skroz ispraznite bateriju, i napunite je do kraja, kako bi se uvijek dobro kalibrisala.

PAZITE NA TEMPERATURU

Većina laptopova u sebi ima baterije napravljene od litijuma koje bi trebalo da se čuvaju na temperaturi između 10 i 35 stepeni Celzijusa, što znači da je sobna temperatura sasvim solidna.

Kako se laptop ne bi pregrijavao posebnu pažnju obratite na ventilacione otvore. Jednom u šest mjeseci bilo bi dobro da laptop odnesete u servis kako bi pravilno izduvali prašinu iz njega.

UPDATE, UPDATE, UPDATE

Veliki broj kompanija pokušava da poveća trajanje baterije konstantnim update-ovima. Iako se većina ljudi plaši update-ovanja, ovo zaista može poboljšati kako životni vijek, tako i same performanse uređaja.

 NEMOJTE OSTAVLJATI LAPTOP BILO KAKO

Ukoliko znate da nećete koristi laptop neko vrijeme, najbolje je ostaviti ga sa otprilike 50 odsto napunjenom baterijom, na mjestu sa sobnom temperaturom.

Ostavljanje računara sa totalno praznom baterijom može je u potpunosti uništiti, dok ostavljanje sa skroz punom može skratiti njeno trajanje.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *