full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Evergreen smotra klasične ljepote

Vjetrovit početak dana i pokoji oblak više, nijesu ugrozili 12. smotru oldtajmera u gradu pod Bedemom, pa je bljesnula sva ljepota preko sedamdeset oldtajmera, koji su po godinama možda vremešni, ali u ljepoti i izgledu zaista svevremenski i neprevaziđeni. Kao neobičan detalj početka „automobilske smotre ljepote“, bio je i komentar starije gospođe u prolazu, koja je izjavila „da je došla da se nagleda ljepote, prije nego dodje vrijeme da se ‘mre, konstatujući da se o ljepoti modernih automobila ne može ni govoriti, ako se uporede sa nekadašnjim, vječno mladim klasicima, kojima ni decenije ne mogu ništa.

Ta slikovita konstatacija bila je na mjestu. Preko 70 oldtajmera svjedočili su jednom davnom, možda sretnijem vremenu, kada su ukus, stil i kvalitet bili „sveto trojstvo“, jednog kvalitetnog, i prije svega primjećenog vozila. Gosti, kao i ranijih godina dolaze iz regiona, ima ih iz Austrije i Italije, a na okupljalištu kod Trga Save Kovačevića, sve je vrvilo od raznobojnih automobila, njihovih vlasnika i zainteresovanih posjetilaca, koji su se sa divljenjem raspitivali o autima i slikavali sa tim rijetkim primjerima dobrog ukusa i „šmekerskog prizvuka“.

– Za sada imamo 71 vozilo, mada ona i dalje pristižu, jer do 11 sati traje okupljanje, pa očekujemo da će ih biti makar 84, kao i prošle godine što smo imali.Ove godine smo uvršteni u Septembarske dane, i ovo sve radimo u saradnji sa Turističkom organizacijom našeg grada. Mislim da zaista kao grad imamo da ponudimo mnogo više nego drugi.Mi smo posjećivali skupove u Italiji i Austriji, ali pejzaže koje mi imamo, malo ko posjeduje, a i ne zaostajemo za drugim zemljama kada govorimo o organizaciji- kazao je Novica Mišeljić, jedan od organizatora iz NVO „Oldtajmer Montenegro“, dodajući da su pristigli gosti iz Austrije i Italije, a ovog puta je došlo čak tridesetak gostiju iz Hrvatske.

Tradicija

Broj zainteresovanih izlagača svake godine se povećava, s obzirom na činjenicu da Nikšić već 12 godina baštini tradiciju izložbi automobila, koje su raj za kolekcionare i ljubitelje retro stila.

-Izložbe oldtajmera u Nikšiću postale su tradicionalne. Ove godine, po 12. put se organizuje smotra oldtajmera u organizaciji NVO „Oldtajmer Montenegro“ u saradnji sa TO Nikšić i uz podršku Opštine Nikšić. Sve učesnike povezuje posvećenost starim automobilima, ljubav prema lijepom, čuvanje od zaborava jednog vremena. Zajednička ljubav prema lijepom povezana je sa putovanjima,pa su ovakve manifestacije povod da se otkriju ljepote pejzaža Nikšića, Crne Gore, kroz koje će proći. Želim da ovo putovanje bude povod da ponovo dođete u Nikšić i Crnu Goru, da upoznate istoriju, kulturu, ljude, prirodne ljepote, a nije slučajnost da poznate automobilske kompanije, kao „Jaguar“snimaju film za nove automobile baš na ovim prostorima Nikšića i okoline- istakla je Sonja Nikčević, potpredsjednica opštine Nikšić.

Bogat raspon godišta

Prema riječima jednog od organizatora i kolekcionara Željka Kneževića, na izložbi je bogat raspon godišta automobila. Počev od BMW-a motora R25 koji je ’53 godište,zatim Volvo Amazon ’60 godište.Izložen je i vrlo cijenjen model kombija T1 ’60 godište. Svoje mjesto pod suncem imao je i Mercedes reponja iz ’58, zatim  Opel rekord ’66, model fiće sa kontra vratima ’67. Buba ima više iz ’64.

Vrlo privlačan model, Folcfagen T1 ’60 godište, svojim izgledom je privlačio pažnju posjetilaca, a podsjećao je na duge vožnje hipi revolucije.

-To je teretni kombi koji je među prvima napravljen u autoindustriji.Posle četiri godine rada na njemu, ovo mu je prva godina da je u ful stanju, i ovog ljeta smo uspjeli da pređemo oko četiri hiljade kilometara, znači obišli smo 6 skupova u bivšoj SFRJ. Bili smo skupa u Baru, Šapcu, Zlatiboru, Bijeljini, a evo završni kao i svake godine u Nikšiću. Iskreno, da se i pojavi kupac, novac ne bi bio zadovoljstvo- naglasio je Igor Milačić iz Podgorice.

Božo Kokan, iz okoline Splita  svojom limuzinom je vozio mladence, i „glavešine“, a od svih mu je najljepše bilo voziti njega samog.

-Limuzina je stara 35 godina, a ćaća mi ju kupio kada sam imao 10 godina. Prešao sam oko 50 hiljada kilometara. Prodao bih je, ima interesenata, ali nemaju para- sa osmjehom tvrdi Kokan.

Nakon okupljanja, svi oldtajmeri su krenuli prema etno selu „Montenegro“, gdje su se  uz prigodno posluženje upoznali sa kulturom i ljepotama naše zemlje, nakon čega su se vratili u Nikšić, i na Trgu Slobode, „zaustavili“ svoja „umjetnička djela“, na radost brojnih Nikšićana. Kasnije su na motelu „Trebjesa“ nastavili svoje druženje.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *