full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Društvene igre

deca-se-igraju-na-otvorenomSvakodnevno čujem ili pročitam nešto o današnjoj djeci i njihovom čudnom odnosu prema igri,  loptu i poligon  su zamijenili računar i soba, a virtuelni prijatelji one prave. Sjetih se svog djetinjstva i igara koje smo mi tada igrali:

Lastiš je igra za koju su potrebne tri drugarice i komad lastiša, dok dvije drže lastiš treća ga preskače. Preskakanje je pratila pjesma ,,Ema esesa“. Najpopularnije varijante ove igre su : ,,Titova parada“ i ,,Prstići“, a razlikovale su se po redosledu i načinu preskakanja lastiša.

Žmurke je igra u kojoj jedan traži a ostali se kriju. Igra započinje tako što onaj koji traži zatvori oči i naglas broji do deset a ostali se za to vrijeme kriju. Pobjednik je onaj koji zadnji ostane sakriven, oni koji su otkriveni pomažu u traženju ostalih.

Gradovi je igra za koju su potrebni papir i olovka i najmanje dva igrača. Na papirima se crtala tabela sa rubrikama: država,grad, planina, rijeka, biljka, životinja, stvar i na kraju bodovi. Po dogovoru jedan od igrača izabere slovo, recimo M i onda igrači popunjavaju rubrike – grad sa početnim slovom M, država sa početnim  slovom M i ko prvi popuni rubrike taj dobija bodove, ispravnost rezultata se kontoliše čitanjem istih naglas, često se dešavalo da se izmisle odgovori u nedostatku pravih.

Sjećam se i domina, klikera, ne ljuti se čovječe, monopola  …   Nekad su nas tjerali da uđemo u kuću, sad roditelji djecu mole da ponekad iz kuće izađu




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *