full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Dejan Atanacković dobitnik NIN-ove nagrade

Dejan Atanacković dobitnik je ovogodišnje NIN-ove nagrade. Njegov roman koji nosi naziv ’’Luzitanija’’ po mišljenju stručnog žirija najviše zavredjuje ovu nagradu. ’’Luzitanija’’ je Atanackovićev roman prvenac. NIN-ova nagrada je prestižno književno priznanje za roman godine. Nagrada je ustanovljena davne 1954. godine, a prvi dobitnik bio je  Dobrica Ćosić i njegov roman ’’Koreni’’.  Stručnost, objektivnost i kompetentnost žirija koji donosi odluku se nije dovodila u pitanje. Zanimljivo je da 1959. godine nagrada nije dodeljena uz obrazloženje da će se na taj način stimulisati kvalitet.

Pobednik se putem skajpa iz Italije obratio novinarima navodeći da mu je velika čast što je laureat NIN-ove nagrade i skromno dodao da bi bio sasvim zadovoljan i da je nagrada samo ušla u uži krug. Takodje, novinare je zanimalo i kako pisac vidi sebe u budućnosti posle dobijanja prestižnog priznanja, na šta je on jednostavno rekao da nije svestan ničega. Dobitnik je istakao da je veoma srećan što je nagrada dodeljena romanu, a ne imenu, i što je roman našao svoj put do publike i stručne javnosti.

Radnja romana smeštena je u jednu beogradsku psihijatrijsku ustanovu u vreme Prvog svetskog rata. Budući da se ova ustanova ne nalazi pod nadležnošću okupatora njeni stanovnici se dobovoljno organizuju u formaciju nalik parlamentarnoj republici. Imaginacija odlazi korak  dalje pa tako dolazi do ukudanja neravnopravnosti izmedju doktora i lečenih.

Atanacković je istakao da je glavni motiv njegovog romana stigma ludila koja postoji već vekovima unazad, kao i da ovladavanje ludilom predstavlja uspeh koji neminovno znači progres.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *