full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Da li slušate džez?

Džez je jedna od onih stvari o kojima većina ljudi nema dovoljno znanja, pa ni dovoljno simpatija. Postoje brojne predrasude da se radi o muzici koja nije u velikoj meri zanimljiva i nije laka za slušanje. Slično, kao i sa klasičnom muzikom smatra se, pogrešno,  da nije za svačije uši. Bilo kako bilo, džez je od svog nastanka imao poteškoća u pronalaženju svog mesta na muzičkoj sceni.

Ovaj muzički pravac nastao je krajem 19. veka u Nju Orleansu po uzoru na afričku tradicionalnu muziku. U početku ova muzika bila je način da se porobljeno afričko stanovništvo kreativno izrazi, dok tokom decenija dvadesetog veka poprima svetske razmere i status umetnosti.

Zanimljivo je to da su improvizacije u džezu, za razliku od drugih muzičkih žanrova, vrlo poželjne i dozvoljene. Razlog za takvu vrstu slobode krije se u tome da su prvi džez muzičari bili muzički neobrazovani, ali ujedno i veoma talentovani, pa su davali sebi za pravo da muziku prilagode trenutnoj inspiraciji. U okviru džeza postoje brojni pravci, a sam džez bio je inspiracija i podloga za nastanak drugih muzičkih žanrova. Najpoznatiji džez muzičar svih vremena, Luis Amstorong, umire 1971. godine i mnogi poznavaoci muzike tumačili su to kao krizni momenat i smatrali su da će razvoj džeza krenuti silaznom putanjom. Ali to se nije desilo… Iako, džez nakon tog trenutka nije iznedrio nijedno tako veliko ime i dalje je zadrzao podrazumevani kvalitet.

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *