full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Borba izmedju šumova i tonova bez pobjednika

Avangardni pristup muzici, u čijem saglasju i izvodjenju dominira istraživanje krajnjih mogućnosti gitare kao instrumenta, protkane su kroz kompozicije i izvodjačkom opusu Mislava Režića, hrvatskog gitaristE, koji pomjera granice odnosa zvuka, tona, ritma i šumova. Pretežno izvodeći moderne autore 20. vijeka, Režić nas je vodio kroz neoimpresionizam Tore Tokemicua, umjetnika tišine, koji nije išao ka izvodjačkoj virtuoznosti, već ka duhovnom aspektu gitare, preko „nove kompeksnosti“ Artura Kampele i njegovog istraživanja krajnih mogućnosti gitare kao insturmenta, u vrlo progresivnoj ravni.

-Ovaj program koji sam večeras izveo je program sa mog novog cd-a, koji je posvećen samo savremenoj muzici za gitaru. To je nešto što me već deset, petnaest godina  jako privlači, posebno iz Holandije gdje sam saradjivao sa različitim ansamblima, a zatim se odlučio na nešto ovako solo. Na gitarskim festivalima nije baš praksa da se izvodi ovakva muzika. Ona se izvodi više na specijalizovanim festivalima za avangardnu muziku Meni se to jako svidja, za sada su reakcije jako dobre, jer ako se to prezentuje na kvalitetan način, odrađeno dobro, mislim da niko, čak i oni neobrazovani u muzici neće zamjeriti- istakao je Režić dodajući da ima publike i za ovu vrstu muzike.

-Neko mi je jednom rekao: ‘Što više nota, to manje para’. Ima publike i za ovakvu vrstu muzike, ali en naravno masovno. Za ovakvo nešto, što nije u svakom momentu milozvučno, treba sjesti, poslušati, imati neku volju. Ali, ima ljudi. Reaguju jako dobro, tako da mislim da se taj krug može širiti. Dakle da ljudi ne smatraju da je savremena muzika za horore- cijeni Režić.

Na repertoaru se našla i kompozicija Nikolete Hacopolu,  Režićeve prijateljice, na kojem je nasnimljen njen dio, a Režić komplementarno svojim izvodjenjem čini cjelinu. Na kraju koncerta izveden je i  Rajhov“Counterpoint“ ili Kontrapunkt, sa fragmentima nasnimavanja ili „lupinga“, što odgovara ovom muzičkom pojmu, po kojem je gitarista i svoj projekta nazvao.

Iako nije prvi put u Nikšiću, premijerno je preksinoć u galeriji „Nikola I“, nastupio na Medjunarodnom festivalu gitare. Zadovoljan je organizacijom i porukom koju njegovi prijatelji sa studija u Holandiji, Danijel Cerović i Goran Perišić, šalju ne samo crnogorskoj, već i nikšićkoj publici.

Planova ima mnogo, i svi su vezani za savremenost, iako pored avangardne muzike, izvodi i druge stilove.

-Sad guram ovaj projekat. Idućeg mjeseca, imam u Hrvatskoj dva koncerta i seminare i nadam se da ču po Evropi ili negdje po svijetu svirati u bližoj budućnosti. Osim ovog, radim neke stvari za klasičnu gitaru, i nešto što se zove rana muzika iz 19. vijeka. Savrewmwna muzika me jako dira, kao nekog ko je odrastao na rok muziči i džezu, a kada govorimo o klasičnoj, tu je svakako Šubert- zaključio je Režić.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *