full screen background image
Search
Wednesday 21 February 2018
  • :
  • :

Bogata riznica pravoslavnog nasledja Estonije

Malo poznata kultura, arhitetktonska i umjetnička rešenja sakralnih objekata pravoslavnog življa u Estoniji,  izložbom fotografija u galeriji „Nikola I“, autora Arnea Maasika, bacila je svijetlo na nasledje te nama daleke zemlje, koja je bogata riznica kulturnih osobenosti. Izloženo je 50 fotografija.

-Evropa je vrlo različita, a na neki način vrlo slična. Estonija za nas možda jeste daleka, a suštinski jako bliska. Kad kažem i mislim na tu bliskost, prije svega hoću da naglasim, da je tema večerašnje izložbe pravoslavni objekti na teritoriji Estonije. Jedna daleka, i nama moguće nepoznata zemlja, ali vrlo interesantna sa onog aspekta šta pruža u kulturi i u drugim segmentima, sa željom da se i na ovaj način približimo i crnogorskom društvu i zaineresovanim pojedincima koji večerašnjim prisustvom žele da  podrže ovakvu ideju-istakao je Saša Vujačić, počasni konzul Republike Estonije u Crnoj Gori.

Prema riječima Vujačića, pravoslavlje je bitan aspekt i tema ove postavke fotografija.

-Po pisanim izvorima, pravoslavlje u Estoniji, po pisanim izvorima, počelo je da se propovijeda početkom XI vijeka. Kao što vidite, prisutne su crkve drvene, jako stare, ali i drugi oblici pojavni koji su mješavina raznih uticaja i kultura. Neke su crkve otvorene, neke su u odredjenom stanju, kao što ih možete zapaziti, ali definitivno obilježje sredine  iz koje ove slike dolaze- zaključio je Vujačić.

Organizatori izložbe su Počasni konzulat Estonije u Crnoj Gori, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i JU „Muzeji i galerije“ Nikšić, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *