full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

Badnjaci i kontenjeri

Na preglednom i prozračnom trgu Slobode u Nikšiću, koji poprima moderniji oblik, a čuva ono tradicionalno i ostavlja u nasledje, našao se „jutarnji“ sudar modernog i davnašnjeg, u jednom sasvim običnom kontenjeru, nepretencioznom u pojavnosti, a opominjućem u poruci. Naime, nakon najradosnijih hrišćanskih praznika, Badnjeg dana i Božića, drvo Badnjaka ili narodski rečeno „veseljaka“, simbolom sreće i napretka, našlo se u kontenjeru. Ćuti drvo, ćute prolaznici, i taj spoj modernog metala i hrišćanskog drveta nijemo opominje o svakodnevnoj prolaznosti i brzini, gdje se „lijeno“ ljetnje popodne ili zimska jutra gube u izmaglici trenutne i instant brzine.

Ranije se Badnjak poštovao, pa bi se po običaju do Pravoslavne nove godine čuvao i zatim naložio, ili ga je sa dubokim poštovanjem domaćin „vraćao“ u šumu, i polagao ga na zemlju, ili naslanjao na drugo drvo, u njegovo prirodno okruženje. Kako kažu stari, „ranije se znao red“, pa je svaka sitnica imala svoje značenje i svetoliku simboliku.

Kako je Momo Kapor jednom napisao, svojevremeno su samo najsmjeliji i najdrskiji seljaci na beogradske pijace donosili i prodavali badnjake, kada se nijesu mogli ni primjetiti od šume jelki. Sada je drugo vrijeme, i u osvit Blagih dana ulice i pijace su prepune ponude u hrastovim, cerovim stabljikama, koje su se nekada strpljivo, uz običaje, birale po bogatim šumskim ponjavama. Pa ako sada nema bojazni, i „mrki, suvi  div hajdučkog karaktera“, ponosno krasi domove, stanove, njegova vrijednost se ne bi smjela  ogledati u nekoliko eura, koje ćemo poslije nezainteresovano baciti „kada prodje rok“. Simbolu sreće, napretka, okupljanja porodice zaista se može naći ljepše mjesto, kako bi stari rekli : „Sve lijepo, sa načinom“, a da rok ne postoji.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *