full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Appleu izgubio tužbu za patent!

Smartflash, teksaška kompanija koja ne stvara nikakve proizvode već opstajeosigurava naplatom patentnih licenci, dobila je sudski spor protiv Applea. Iz kompanije su tvrdili da je kompanija iz Cupertina prekršila njihova tri patenta. Savezna porota je ocenila kako Apple mora platiti 532,9 miliona dolara.

Smartflash je isprva tražio 852 miliona dolara odštete, dok je Apple tvrdio kako su patenti vredni najviše 4,5 miliona dolara. Spor je počeo zbog tri patenta vezana za upravljanje DRM-om (digital rights management), pristup sistemima za plaćanje i čuvanje podataka. U Cupertinu su već naveli kako pripremaju žalbu na odluku.

Apple

‘Smartflash ne proizvodi ništa, nema zaposlenih, ne stvara radna mjesta, nema nikakvog značaja u SAD-u, već samo iskorištava naš patentni sistem kako bi dobio novac za tehnologiju koju je osmislio Apple’, rekla je Kristin Huguet, portparolka kompanije. ‘Odbili smo platiti ovoj kompaniji za ideje koje su naši zaposleni godinama razvijali, a nije nam preostalo ništa drugo nego pravdu tražiti kroz sudski sistem’, dodala je.

Ne samo da je Smartflash tražio odštetu, već je patentni trol htio i postotak novca od prodaje Appleovih uređaja koji su se spajali na iTunese.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *