full screen background image
Search
Thursday 22 February 2018
  • :
  • :

AMSTERDAMSKI GRADSKI MUZEJ- „STEDELIJK MUSEUM“

image1Ukoliko se zadesite u Amsterdamu sigurno nećete propustiti posjete Van Gogovom i Nacionalnom  muzeju. Nacionalni muzej poznat i kao Rajks muzej je i najveći  u Amsterdamu, a krase ga remek-djela poput Rembrantove „Noćne straže“ kao i velika djela Zlatnog doba Holandije iz 17.vijeka. Van Gogov muzej je jedan od najposjećenijih muzeja u Amsterdamu. Stalna postavka ovog muzeja sadrži oko 200 slika i oko 550 crteža koji prikazuju Van Goga u različitim fazama stvaralaštva. Ovaj muzej takođe poseduje djela Van Gogovih savremenika i prijatelja kao i brojnu dokumentarnu građu među kojom i hiljade pisama Van Goga bratu Teu.

Međutim, od 2012. godine, nakon 6 godina renovacije i rekonstrukcije, ljubitelji savremene umjetnosti, dizajna i grafičkog dizajna će uživati u posjeti Amsterdamskom gradskom muzeju (poznatom i kao Stedelijk Museum). Kao što je već napisano i sama zgrada je prošla kroz veliku renovaciju i proširena je za  futurističko krilo koje nazivaju i „kada“ zbog glatke bijele spoljašnosti.  Prelaz  iz ovog krila u ostala koja pripadaju klasičnoj holandskoj gradnji je potpuno neosjetan za posjetioce iznutra. Ovo mjesto je veliki hit za sve posjetioce nakon ponovnog otvaranja, kao što predstavlja i jedno popularno sastajalište koje nudi i izvrstan  gastronomski užitak s obzirom da se u njegovom sklopu nalazi i sada već čuveni restoran.

image3Kolekcija ovog muzeja sadrži istorijsko putovanje od 150 godina umjetnosti i jedna je od najznačajnijih svjetskih kolekcija moderne i savremene umjetnosti i dizajna. Tu spada preko 90 000 hiljada djela od 1870. godine do danas, uključujući tu i pokrete Bauhaus, Amsterdamske škole, Apstraktnog ekspresionizma, Pop Arta, Minimalizama,  mnoge druge i djela Kandinskog, Matiza, Šagala, Modrijana, Pikasa, Poloka, Vorhola etc. Ovaj muzej se se može pohvaliti i najvećom zbirkom Maljevića van Rusije. 

Osim fenomenalne kolekcije djela savremene umjetnosti, eksponati modernog i grafičkog dizajna, kao i pop art-a, oduševiće posjetioce svojom univerzalnošću i prijevremenošću, pogotovu kada obrate pažnju na godinu dizajniranja ili nastanka, a ambijent koji odiše opuštenošću i svjetlom, učiniće boravak u muzeju mnogo ugodnijim i dužim.

Sve u svemu, Stedelijk je „cultur point“ koji ne trebate nipošto zaobići i  stavite ga  u vrh liste mjesta koja treba posjetiti za vrijeme boravka u Amsterdamu koji nudi veliki broj sadržaja i fenomenalnih muzeja koji će svačiju , neko to zove dušom, neko ličnošću, obogatiti za neke univerzalne istine, ljepote, emocije i vibracije.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *