full screen background image
Search
Saturday 20 January 2018
  • :
  • :

Adolescencija (Pubertet)

Adolescencija je razvojna faza koja obuhvata vremensko razdoblje približno između 11. i 22. godine života. Naziv pubertet se često koristi kako bi se označile fizičke manifestacije polnog sazrijevanja.

Na adolescenciju se može gledati kao na ukupni pokušaj psihičke prilagođavanja  na stanje puberteta, na nova unutrašnja i vanjska stanja s kojima se osoba suočava. U oba pola njen početak je okarakterisan fizičkim promjenama koje se odražavaju na svim područjima adolescentskog ponašanja, njihovim interesima, socijalnom ponašanju i kvalitetu afektivnog života. Kraj adolescencije je teže definisati jer je više određen psihološkim i sociološkim zakonitostima, nego što je vezan uz fizičke ili biološke promjene.pubertet

Adolescencija se najčešće dijeli u podfaze: ranu, srednju i kasnu adolescenciju.

Rana adolescencija počinje s pubertetom i završava s usporavanjem fizičkog rasta, udruženo s pomakom od porodice prema grupi vršnjaka, a obuhvata dob između 11 i 14 godina.

Srednja adolescencija je doba orijentacije na vršnjake, karakterisana je jakom usmjerenošću na uspostavljanje polnog identiteta i uobičajene načine bavljenja s društvom u širem smislu, a obuhvata dob između 15 do 17 godina.

Kasna adolescencija je razdoblje usavršavanja i konsolidacije identiteta u kojem se porodica, prijatelji i vlastita osoba opažaju na uravnoteženije i složenije načine. Njen je kraj posebno teško procijeniti (posebno u mnogim razvijenim društvima), a smješta se u razdoblje između 18. i 22. godine.

Adolescenti se osjećaju drugačije od onoga kako su se osjećali kao djeca i ta ih razlika zbunjuje (kao i one oko njih). Takođe znaju da im se tijela mijenjaju na način s kojim nisu uvijek zadovoljni. Opažaju da su ćudljiviji, ali im nije jasno od kuda ta ćudljivost potiče. Prepoznaju da su im se osjećaji prema roditeljima promijenili i to ih često uznemirava. Sve to ukazuje da je unutrašnja uznemirenost ili nemir vrlo stvarno iskustvo za same adolescente. Hoće li ih to voditi do preduzimanja nekih akcija različito je od osobe do osobe, premda su, pogotovo rani adolescenti, često skloniji izražavanju nekog konfliktnog stanja kroz djelovanje.

SREDIŠNJA PITANJA U ADOLESCENCIJI SU: Ko sam? Kuda idem? Kako ću tamo doći?

Sami adolescenti se osjećaju drugačijima i žele da njihova djelovanja odražavaju tu različitost. Na taj način adolescentski nemir izgleda vrlo stvaran, a takvim ga doživljavaju i sami adolescenti. Fiziološke i hormonalne promjene u pubertetu s vidljivim i manje vidljivim tjelesnim promjenama vode remećenju emocionalne ravnoteže. Nekada se emocionalno sazrijevanje odvija brže od fizičkog ili obrnuto, fizičko sazrijevanje se odvija prije nego što je na njega adolescent emocionalno spreman. Adolescent se pokušava upoznati sa svojim promijenjenim tijelom i njegovim funkcionisanjem i mora početi spoznavati da ima tijelo koje funkcioniše na odrasli način, koje ima odraslu veličinu, snagu, koordinaciju i reproduktivnu sposobnost.

KAD POČINJE PUBERTET? Prosječna pubertetska dob se tokom poslednjih decenija  snižavala na način da pubertet kod djevojčica u prosjeku počinje s 10½ godina, a kod dječaka s 12½ godina, a hormonalne promjene rezultiraju očiglednim pubertetskim znakovima.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *