full screen background image
Search
Tuesday 23 January 2018
  • :
  • :

Princeze i prinčevi – dupli standardi

„ Mama, koja mi majca najljepše stoji?“

„ Mmm, ona u kojoj se ti najljepše osjećaš.“

„Ma neću tako da mi odgovoriš nego koja se tebi najviše sviđa!“

„A ne, ne neću da ti ja budem mjerilo ljepote, mila moja. Ti budi sebi mjerilo ljepote. Šta ima veze koja se meni svidja, budi ti sama sebi bitna i kako se ti osjećaš u nečemu.“

 Ovo jedan od češćih razgovora koji vodim sa svojom šestogodišnjom kćerkom. Tako je mala, a već po meni počinje da bude „ispranog mozga“. Doduše meni je trebalo skoro trideset godina da opet dođem do sebe u mjerenju ljepote.

Eto, ja pokušavam da malo tu sitnu glavicu odvratim od medijskih i industrijskih, a bogami društvenih zamki i manipulacija.

Svakoga dana meni (a i njoj) zapadaju za oči izlozi puni dječijih ženskih majica sa natpisma: „princess“ , „sweetheart“ , „little lady“ i slično. Elem, kako  sam mama i dječaka ono što primjećujem na muškim dječjim majicama su sledeće poruke: „adventure“, „explorer“ , „adrenaline“  itd. Što bi jedan moj prijatelj rekao: „Pa dokle više!?“ . Dokle ćemo da ispiramo male pametne, divne i savršene mozgove naših najmlađih stereotipnim polnim i patrijahalnim ulogama!? Od malena!

Ne znam kako ne vidimo da je sporno da se djevojčice odmah stavljaju u kalupe DAMA i PRINCEZA, a dječaci u neemocionalne MAČO-MENE. Eto, i na najobičnijim svakodnevnim stvarima, kao što su majce pravimo probleme i jednima i drugima.

Kad razgovarama sa djevojčicama, koje naravno vole da su princeze, obavezno im naglasim da princeze nemaju pravo glasa, tj. da biraju , niti da budu birane da vode. A kad čujem: „Jao, baš si damica!“ upućeno mojim ćerkama, dobijam blagu tahikardiju. Zašto? Pitamo li se šta to podrazumjeva biti dama?  Biti dama za mnoge predstavlja najfinije manire ponašanja, a ako iste raščlanimo na sitne detalje šta to podrazumijeva? Blagost, krotkost, skromnost, ne podizanje glasa, ne izražavanje emocija poput ljutnje, bijesa, ponosa, prkosa  -za mene taj vrli termin predstavlja lutku, nijemu lutku. Objekat. Neku koja ne izražava svoje neslaganje, bunt, koja ne stoji uz sebe. (Neku koja poslušno i fino i učtivo klima glavom iako je u suštini jako vrijeđa ono što sagovornici govore jer pri bogu, ona je dama!)

Ali ne treba zaboraviti da patrijahalno društvo žestoko oštećuje i naše dječake. Zamislite dječaku kojeg nešto boli govorimo: „Nemoj da plačeš, dječaci ne plaču !“ ili „Ti si hrabar, ako plačeš ,smijaće ti se.“  Ili monstruozno i za djevojčice i za dječake: „Aaaa, plače k’o djevojčica! Trči k’o djevojčicaa“Emocionalno sakaćenje od starta. -Nemojte muški plakati jer je to slabost, samo žene plaču, a žene su slabije od vas. Grozne poruke i za jedne i za druge. Za dječake da nezdravo suzdržavaju svoje emocije, a za djevojčice da su slabiji pol.

Nego da se vratimo tim natpisima na majcama. Šalju poruke djevojčicama da treba da budu dame i princeze, dok dječake ohrabruju da istražuju, upuštaju se u avanture, budu ono što jesu. Life sucks-ako si djevojčica, u ovom slučaju. Od malena ih ukalupljujemo (i zaglupljujemo) ili bar to dozvoljavamo , možda i potpuno nesvjesno. Djevojčice učimo da im treba spoljna potvrda ljepote, da same sebe objektivizuju te da teže nerealnom barbi liku, a dječake da treba da budu stijene i sve trpe i da su žene slabiji pol i da je slabost pokazati emoicije poput tuge…Kad se zadnji put vidjeli na nekoj dječijoj ženskoj majici samopotvrđujući, osnažujući i ohrabrujući natpis? Ili neki nježniji, emotivniji na muškoj, nedajbože?

Mnogo puta sam se srela sa citatom: „Svaki put kada djevojka počne da voli sebe onakvom kakva jeste, počinje i jedna mala revolucija“

Zašto ? Zato što onda neće trošiti desetine, stotine (ili hiljade?!) eura na svoju pojavnost-izgled. Zato što će se tada usredsrediti na svoje potencijale, sposobnosti, talente i probleme i izrasti u zrelu, pametnu, kompletnu i kvalitetnu osobu. A industrije poput kozmetičke i modne mogu početi da trpe gubitke jer su zasnovane na prevarnoj poruci, prvenstveno ženama, da nisu dovoljno lijepe (dobre) i da su upravo te industrije osmislile rješenje baš za nju i njene nedostatke.

I eto, ja pokušavam čaki i preko majica da moje drage glavice i muške i ženske naučim da dižu glas, male revolucije i pokreću evolucije.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *